Odbornici u gradskoj Skupštini podržali novi mandat gradonačelnika Bogdanovića
26.12.2013


Naime, kandidaturu gradonačelnika Bogdanovića podržalo je 19 od ukupno 28 odbornika koji su prisustvovali današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje.

Neposredno nakon izbora, gradonačelnik Bogdanović zahvalio je odbornicima i građanima na podršci i povjerenju, pri čemu je podsjetio na realizovane projekte iz prethodnog mandata, uz najavu aktivnosti koje će obilježiti predstojeće četiri godine u radu gradske uprave.

U nastavku, slijedi obraćanje gradonačelnika Bogdanovića sa danas održane sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje:

- Dozvolite mi da na početku obraćanja zahvalim sugrađanima i sugrađankama na ukazanom povjerenju i na podršci novom mandatu gradske uprave koju ću predvoditi tokom naredne četiri godine.

Baš kako je to bilo prije tri godine, kada mi je u ovom predstavničkom domu prvi put ukazano povjerenje, i danas želim naglasiti da obavljanje dužnosti gradonačelnika Cetinja jeste velika čast, ali i još veća obaveza. Participirati i upravljati razvojem naše Prijestonice – privilegija je i izazov. A obavljati funkciju gradonačelnika u gradu koji volite iznad svega i čiji vam je interes na prvom mjestu – znači raditi posvećeno, neumorno, odgovorno i srcem.

Zbog toga, ovom prilikom želim obećati svim građanima Cetinja da ću, zajedno sa svojim timom, uvjeren u konstruktivnu saradnju sa gradskim parlamentom, danonoćno raditi za dobrobit naše Prijestonice.

Dame i gospodo,

Od kraja 2010. godine, kada sam stupio na dužnost gradonačelnika, nastojao sam da svaki novi dan rada naše gradske uprave rezultira novim korakom naprijed. I od prvog dana na svojoj funkciji, zalagao sam se da ti koraci budu što veći i uočljiviji – jer, njih nijesmo pravili zbog sebe, već zbog građana našeg Cetinja. A vrijeme koje je za nama i situacija u kojoj se nalazilo cjelokupno društvo, zahtijevali su upravo takve korake, brze i efektivne poteze, bespoštedan rad kako bi ostvarili najavljene rezultate.

Gledano iz aktuelne perspektive, u protekle tri godine urađeno je mnogo toga. A rezultati – oni su i više nego očigledni. Počeću od osnovnih preduslova za razvoj grada, pa ću vas podsjetiti koliko je prostorno – planskih dokumenata u minule tri godine usvojeno upravo u ovom domu. Na to su se nadovezale i naše aktivnosti na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, kroz niz podsticaja i uspostavljanje dvije biznis zone. I rezultate već sada možemo vidjeti – samo ove godine, otvoreno je 105 novih radnih mjesta u privatnom sektoru, ali i blizu 100 u javnom. Iako su mnogi sa pravom bili sumnjičavi – Cetinje danas izaziva pažnju investitora koji su prisutni u Crnoj Gori, pa već sada imamo niz potpisanih ugovora o uspostavljanju novih privrednih subjekata, a prije svega – o novim zaposlenjima za naše sugrađane. A upravo navedeni parametri najznačajnije su dostignuće iz našeg prethodnog mandata. Jer, kako sam sa ovog mjesta poručio krajem 2010. godine, kada sam prvi put izabran na mjesto gradonačelnika – ako budemo imali rezultate u cilju revitalizacije privrede, tek tada ću reći da sam zadovoljan svojim i radom svog tima.

No, neću izostaviti ni brojne druge projekte koje smo počeli i realizovali u protekle tri godine. Rad gradske uprave bitno smo unaprijedili, prije svega kroz uspostavljanje građanskog biroa. Istovremeno, došlo je do iskoraka u poslovanju gradskih preduzeća. Među nizom pozitivnih parametara iz oblasti javnih finansija, najzadovoljniji sam time što smo u protekle tri godine, kako u gradskoj upravi, tako i u svim javnim preduzećima, pravovremeno isplaćivali sve mjesečne zarade, uključujući i tri zaostale plate.

Dobre rezultate postigli smo i sa aktivnostima na unapređenju gradske infrastrukture. Podsjetiću na činjenicu da smo upravo u prethodnom mandatu ukinuli dnevne restrikcije u vodosnabdijevanju, a da su večernje svedene na minimum. A sada ću, cijeneći vaše vrijeme, samo nabrojati infrastrukturne i razvojne projekte koje smo pokrenuli tokom posljednje tri godine – rekonstrukcija Dvorskog trga, rekonstrukcija Njegoševe ulice, rekonstrukcija Gradske tržnice, rekonstrukcija autobuske stanice, instalacija savremene javne rasvjete u istorijskom jezgru, gradnja kružnog toka sa pratećom infrastrukturom i početak gradnje novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, gradnja Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, gradnja novog vatrogasnog doma, gradnja stambene zgrade solidarnosti, rekonstrukcija bivšeg britanskog poslanstva, rekonstrukcija zdanja stare bolnice „Danilo prvi“, implementacija servisa „Wireless Cetinje“ i „Cetinje – siguran grad“, rekonstrukcija Zmajeve, Čermakove, ulice Obilića, te asfaltiranje i sanacija blizu 20 kilometara saobraćajnica na gradskom i seoskom području, uređenje Parka Ivana Crnojevića, gradnja vodovodnih sistema na seoskom području, intenzivna podrška nosiocima agrara, aktivno učešće u programu „Cetinje – grad kulture“, obnova rada Radija Cetinje, uspostavljanje Televizije Cetinje sa testnim signalom, uspostavljanje Francuskog ugla i Američke čitaonice, utemeljenje brojnih festivala na gradskom i seoskom području i programa „Ljeto u Prijestonici“ koji danas prati blizu 40.000 posjetilaca, rekonstrukcija sportskih terena kroz akciju „Neka igra počne“, a uz sve to, tokom prošlih godina u čitavoj zemlji bili smo prepoznati i po rekordnim procentualnim budžetskim izdvajanjima u svrhu funkcionisanja sportskih kolektiva.

Zbog vremenskog ograničenja, ovom prilikom neću detaljnije obrazlagati koliko smo sredstava dobili zahvaljujući intenzivnoj komunikaciji sa Evropskom unijom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicionom bankom i brojnim drugim domaćim i međunarodnim organizacijama – pa sada već imamo osiguran finansijski fond za završetak rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, ali i projektnu dokumentaciju za čitav set aktivnosti koje nas očekuju već od početka predstojeće kalendarske godine.

Sve što sam naveo, tek je dio naših aktivnosti iz minule tri godine, pa vjerujem da, uz sve to, nije teško doći do odgovora da li smo i u kojoj mjeri bili posvećeni svom gradu.

Dame i gospodo,

Uvjeren sam da su protekla djela bila jedina preporuka pri vašem današnjem opredjeljenju da mom timu i meni povjerite novi mandat. Jer, kada pogledamo iza sebe i kada se osvrnemo na sve projekte koje sam pomenuo – jasno je da imamo rezultate, da smo opravdali ukazano povjerenje i da smo kadri da odgovorimo izazovima koje se nameću pred našom lokalnom zajednicom.

Otud, u mandatu koji formalno počinje danas, trudiću se da sa svojim saradnicima nastavim u istom smjeru – u smjeru razvoja i boljitka za naš grad, za sve naše sugrađane. Svjestan da izazovi koji su pred nama neće biti nimalo laki, još više sam uvjeren da ćemo im odgovoriti na pravi način – onako kako to građani i očekuju od nas.

Ipak, želim naglasiti da ni u naredne četiri godine nećemo mijenjati naš ključni prioritet. A to je, naravno, orijentacija ka stimulisanju sfere privrede, odnosno – ka otvaranju novih radnih mjesta.

Ne tako davno, sa ovog mjesta govorili smo o preduslovima koje treba stvoriti kako bi kreirali povoljan poslovni ambijent. A danas, već možemo govoriti o prvim benefitima takvog poslovnog ambijenta. Kako sam već naglasio – samo ove godine, broj novootvorenih radnih mjesta na Cetinju je trocifren. I što je još važnije, jednak je i broj novih zaposlenja koja su definisana već potpisanim ugovorima, a koja će biti realizovana u narednoj godini. To možda najbolje govori o našoj ozbiljnosti, o našem pristupu i o našoj ambiciji da obnovimo privredu. Baš zato, sa ovog mjesta želim obećati da će stopa nezaposlenosti na Cetinju za četiri godine biti znatno niža, a da ćemo na prostoru dvije biznis zone, ali i na drugim lokacijama, imati niz novih privrednih sadržaja. Sve to, zaokružićemo i nastavkom podsticaja postojećim privrednicima, ali i razvoju agrara na ruralnom području.

Drugu važnu komponentu u našem predstojećem radu, predstavljaće implementacija mjera sadržanih u odredbama novog Zakona o Prijestonici, koji će – prema našim očekivanjima – već sjutra biti usvojen u Skupštini Crne Gore.

Nadalje, u četvorogodišnjem okviru koji je pred nama, završićemo posljednju fazu rekonstrukcije vodovodne mreže i konačno staviti tačku na višedecenijski problem vodosnabdijevanja. Okončaćemo rekonstrukciju kanalizacione mreže i izgradićemo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Saniraćemo nesanitarno odlagalište otpada „Vrtijeljka“. Izgradićemo više jedinica stambene infrastrukture kroz javno – privatna partnerstva.

Završićemo preostale aktivnosti na sanaciji istorijskog jezgra – koje podrazumijevaju rekonstrukciju Studentskog trga, gradnju hotela „Lokanda“, ali i rekonstrukciju fasade Dvora kralja Nikole. Već naredne godine, počeće rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti smješteno Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Posebnu pažnju posvetićemo gradnji novih parking – prostora i uspostavljanju gradskog preduzeća „Parking servis“. Završićemo gradnju velikog saobraćajnog koridora na ulazu u grad. Riješićemo i već dugo prisutno pitanje sanacije podvožnjaka u ulici Novice Cerovića. Nastavićemo sa instalacijom savremene, energetski efikasne javne rasvjete širom grada. Rekonstruisaćemo Njegošev i park „13. jul“, uz uređenje šetališta od Cetinjskog manastira do Orlovog krša.

U narednom mandatu gradske uprave, sa radom će početi Kulturno – informativni centar „Ivan Crnojević“, zatim posebno gradsko preduzeće „Agencija za stanovanje i održavanje“, a izgradićemo i salu za vjenčanja. Završićemo gradnju najsavremenijeg umjetničkog univerzitetskog kompleksa u regiji, a ostaćemo posvećeni podršci ostalim obrazovnim institucijama u našem gradu.

Vjerujem da ćemo, kroz saradnju sa državnim institucijama, nakon tekuće rekonstrukcije stare bolnice „Danilo prvi“, ući i u projekat revitalizacije objekta dječje bolnice.

Već sljedeće godine, Lipska pećina biće valorizovana u svrhu turizma, a istovremeno ćemo početi sa realizacijom projekata izmještanja ikone bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine. Konačno – danas, kada je već izvjesno da će državni subjekti u nekoliko predstojećih dana okončati preostale procedure, možemo reći i da nas već od predstojeće godine očekuje početak finansijski najznačajnijeg projekta – gradnja žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

Sve što smo pokrenuli u kulturi – biće nastavljeno. Cetinje će ljeti i dalje biti centar u kojem će gostovati regionalne zvijezde rok, džez i pop muzike, a dodatno ćemo poraditi na manifestacijama u Rijeci Crnojevića, na Njegušima, u Kobiljem Dolu i Kosijerima.

Naredne godine počećemo i sa gradnjom modernog fudbalskog stadiona na Obilića poljani, koji će zadovoljavati kriterijume UEFA, a u mandatu koji formalno počinjemo danas, izgradićemo i sportsku dvoranu za potrebe Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“. Već smo pokazali da možemo uspješno voditi Fudbalski klub „Lovćen“, te za naredni period obećavam da ćemo naše prvotimce gledati i u evropskim klupskim takmičenjima. Prijestonica Cetinje i dalje će ulagati u Rukometni klub „Lovćen“, koji mora reprezentovati naš grad i našu državu – kako u regionalnom, tako i u kontinentalnim takmičenjima. Nastavićemo sa intenzivnom podrškom drugim kolektivima i pojedincima, kako iz sfere sporta, tako i onima koji se bave kulturom, obrazovanjem, turizmom i drugim oblastima od značaja za afirmaciju i razvoj Cetinja.

Nastavićemo sa aktivnostima na gradnji mjesnog trga i tržnice na Njegušima, a pred nama je i značajan projekat vezan za Rijeku Crnojevića, koji se tiče rekonstrukcije fasada. Takođe, u bliskoj budućnosti iniciraću početak komunikacije sa Opštinom Bar i Gradom Skadrom na obnovi plovne linije Rijeka Crnojevića – Virpazar – Skadar, koja bi dodatno stimulisala razvoj turizma za tri pomenute cjeline.

Konačno, ostaćemo pouzdan servis građana, čiji će rad u budućnosti biti još efikasniji, efektivniji, ali i ekonomičniji. Mi to možemo i mi to moramo. Samo tako, uspjećemo u namjeri da pređemo staze koje nose brojne izazove, i koje vode ka istom cilju – a to je razvoj Cetinja, koji nema alternativu.

Dame i gospodo,

Na kraju, želim iskazati posebno uvjerenje da ću u gradskom predstavničkom tijelu imati pouzdane partnere, koji će podržati naš razvojni put. Jer, upravo na taj način, jasno ćemo pokazati javnosti da svi možemo raditi na istom cilju i da je za sve nas interes Cetinja na prvom mjestu – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Današnjim izborom, i formalno je počeo drugi mandat gradonačelnika Bogdanovića, koji je na tu funkciju prvi put izabran 26. novembra 2010. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018