Gradonačelnik Bogdanović razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije Andrejem Nesterenkom
18.12.2013

Tokom susreta, gradonačelnik Bogdanović i ambasador Nesterenko razgovarali su o niz tema, među kojima i o odnosima dvije države, privredi i investicijama, ali i jačanju odnosa Prijestonice Cetinje sa Ambasadom Ruske Federacije i subjektima iz te države.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je današnjeg sagovornika sa projektima koji su realizovani u proteklom periodu – počev od rekonstrukcije Njegoševe ulice, sve do uspostavljanja novih privrednih sadržaja. On je pritom posebno govorio o sferi investicija, naglašavajući da je Prijestonica Cetinje u proteklom periodu kreirala izuzetno povoljne podsticaje za ulagače, što je već dalo rezultata. U tom pogledu, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako su među dosadašnjim korisnicima stimulativnih mjera i subjekti iz Ukrajine i Češke Republike, dodajući da je gradska uprava otvorena za komunikaciju sa ruskim privrednicima zainteresovanim za ulaganje u Crnoj Gori.

Ambasador Nesterenko naglasio je kako u ruskom privrednom sektoru postoji interesovanje za investiranje u našoj državi, dodajući da su upravo olakšice i stimulansi, poput onih koje je ponudila Prijestonica Cetinje, jedan od ključnih mehanizama u cilju privlačenja investicija.

Gradonačelnik Bogdanović predstavio je ambasadoru Nesterenku i predstojeće aktivnosti, koje su, uz podsticaje otvaranju novih radnih mjesta, bazirane i na projektima poput rekonstrukcije Studentskog trga, gradnje fudbalskog stadiona na Obilića poljani, ali i onih koji se tiču turizma. Na tom planu, gradonačelnik Bogdanović posebno je akcentovao izmještanje ikone Bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine, početak gradnje hotela „Lokanda“, ali i pronalaženje strateškog partnera za hotel „Grand“. Govoreći o turizmu, on je kazao i kako državljani Ruske Federacije danas spadaju među najbrojnije posjetioce Prijestonice Cetinje.

Ambasador Nesterenko posebno interesovanje iskazao je za projekat izmještanja ikone Bogorodice Filermose, navodeći da su turisti iz Ruske Federacije izuzetno zainteresovani za vjerske sadržaje i duhovno nasljeđe. U tom pogledu, kako je dodao ambasador Nesterenko, ruski turisti izuzetno su zainteresovani za područje Prijestonice Cetinje.

Poseban dio razgovora odnosio se na pitanje bivšeg ruskog poslanstva. Ambasador Nesterenko iskazao je zadovoljstvo činjenicom da će to zdanje naredne godine biti rekonstruisano, te da će u njemu djelovati Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Gradonačelnik Bogdanović i ambasador Nesterenko razmatrali su i mogućnosti otvaranja ruskog kulturnog predstavništva na Cetinju, po ugledu na već uspostavljeni Francuski ugao „Frederik Rosif“ i Američku čitaonicu.

Ambasador Ruske Federacije predložio je da Cetinje naredne godine bude domaćin velike izložbe u čast dinastija Romanov i Petrović i njihovih istorijskih veza, što je naišlo na podršku gradonačelnika Bogdanovića.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018