"Refleksija": Intervju sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem
14.12.2013

U fokusu razgovora, prije svega, bili su dosadašnji i predstojeći projekti gradske uprave, teme vezane za privredu i investicije, ali i za javne finansije.

U nastavku, integralno prenosimo intervju gradonačelnika Bogdanovića portalu „Refleksija“.

Prijestonica Cetinje nastavlja da se ubrzano razvija. Prioritet gradske vlasti su nova radna mjesta i bolji uslovi života žitelja Prijestonice. Nema uspjeha preko noći, kaže u intervjuu Refleksiji gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Ipak, jasan je kada kaže da slijede dobre godine za Cetinje. Stotine novih radnih mjesta, novi infrastrukturni objekti, ekonomski razvoj grada i bolja turistička ponuda. Sve su to planovi. Bogdanović vjeruje da je cilj ostvarljiv.

Na nedavnim izborima, građani su Vam ukazali povjerenje. Realizaciju kojih razvojnih projekata mogu očekivati građani Cetinja u narednom periodu?

U prošle tri godine urađeno je mnogo toga – počev od izrade prostorno – planske dokumentacije, koja je preduslov za svaku konkretnu aktivnost, preko brojnih projekata na gradskom i seoskom području, sve do uspostavljanja novih privrednih objekata, odnosno otvaranja novih radnih mjesta, što je bio i ključni cilj našeg djelovanja.

Prema tome, ni u predstojeće četiri godine nećemo imati drugačije prioritete. Ključni cilj je otvaranje novih radnih mjesta. Zahvaljujući stimulansima koje smo ponudili, na Cetinju je ove godine otvoreno 105 novih radnih mjesta u privatnom sektoru i blizu 100 u javnom, a posebno me raduje što već sada imamo potpisane ugovore koji predviđaju novih 117 zaposlenja u narednom periodu. Stoga, vjerujemo da će takav trend biti nastavljen i u budućnosti, posebno jer ćemo dodatno raditi na valorizaciji i promociji dvije već uspostavljene biznis zone.

Kada je riječ o drugim projektima – ovih dana privodimo kraju rekonstrukciju gradske tržnice, autobuske stanice, a radovi teku i na još niz gradilišta u gradskom području. Nakon toga, pred nama je i nastavak aktivnosti u istorijskom jezgru – nakon rekonstrukcije Dvorskog trga i Njegoševe ulice, slijedi i Studentski trg. U toku je druga faza gradnje nove saobraćajnice na ulazu u grad, a u okviru projekta „Beautiful Cetinje“ sada rekonstruišemo staru bolnicu „Danilo prvi“, nakon čega slijedi i obnova bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Među kapitalnim projektima, u toku je gradnja Univerzitetskog kompleksa akademija umjetnosti, vrijednog 20 miliona eura, i mogu reći da sam prilično zadovoljan dinamikom, s obzirom da je već okončana prva faza radova. Očekujemo da će u Skupštini Crne Gore uskoro biti usvojen i Prostorni plan posebne namjene za NP „Lovćen“, čime ćemo konačno moći da raspišemo tender za gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, što je ključni projekat kada je u pitanju turizam.

Sve navedeno, tek je dio aktivnosti koje ćemo realizovati u bližoj budućnosti.

Neka istraživanja pokazuju da je Cetinje danas među tri najpogodnija crnogorska grada za investiranje. Zbog čega je tako rangirano?

U prethodnom odgovoru, osvrnuo sam se na egzaktne podatke o novim radnim mjestima, pa i o nekoliko novih privrednih sadržaja u našem gradu. A oni sasvim jasno govore da je Cetinje već prepoznato kao pogodna sredina za investiranje.

Zbog čega je tako – možemo govoriti sa više aspekata. Međutim, vjerujem da je najvažnije bilo to što je Prijestonica Cetinje, u vremenu intenzivnog djelovanja ekonomske krize, privrednom sektoru ponudila set najpovoljnijih stimulativnih mjera, počev od fiskalnih sve do finansijskih podsticaja. Takođe, uporedo sa tim, formirali smo dvije biznis zone, ali i servis “One Stop Shop”, zahvaljujući kojem postojeći privrednici, ali i zainteresovani investitori sve neophodne procedure u gradskoj upravi mogu završiti najdalje za 48 sati.

Da su naša nastojanja da kreiramo konkurentan i povoljan investicioni ambijent već dala rezultata, potvrđuje uspostavljanje niza novih privrednih subjekata na Cetinju, među kojima pojedini zapošljavaju i do 30 naših sugrađana. Takođe, posebno me raduje što među korisnicima stimulansa već sada imamo i više postojećih lokalnih privrednika, koji su u podsticajima Prijestonice Cetinje vidjeli svoju šansu.

Naravno, o poslovnom ambijentu koji smo kreirali u minule tri godine, dodatno govori i podatak da su na Cetinju ove godine već boravili i rukovodioci renomiranih kompanija, koji su iskazali interesovanje da upravo ovdje otvore svoja predstavništva. Riječ je o privrednim subjektima iz Slovenije, Italije, Turske, Ukrajine, pa čak i sa područja Azije, a posljednji u nizu bili su predstavnici kompanije “Gorenje”, kao i industrijskog sektora iz Turske.

No, ono što je posebno bitno naglasiti, jeste da sav posao ne može biti završen ‘preko noći’. Naime, za stvaranje povoljnog investicionog ambijenta, bile su potrebne dvije godine, a prva godina primjene stimulativnih mjera dala je rezultate koji su čak i bolji od očekivanih. Stoga, vjerujem da će budućnost donijeti još dobrih vijesti za Cetinje – a u ovom slučaju, one se prevashodno odnose na dalje smanjenje nezaposlenosti.

Da li Prijestonica može da razvija vjerski turizam? Da li postoje neki konkretni planovi?

Upravo je riječ o jednoj od nove dvije grane turizma koje u budućnosti želimo razvijati. Naime, čvrsto vjerujemo da, uz postojeću turističku ponudu, u narednom periodu možemo mnogo uraditi i kako bi podstakli razvoj speleološkog, te vjerskog turizma.

U pogledu speleološkog turizma, već smo potpisali ugovor o valorizaciji Lipske pećine, te će ona, već od predstojeće godine, postati prvi speleološki objekat u državi otvoren za turističke posjete. Znajući da su naši partneri u tom projektu vodili i jednu od najposjećenijih pećina u Evropi – Postojnsku jamu, ne sumnjam da ćemo u bliskom vremenu imati dobre rezultate.

Nerijetko se postavljalo pitanje da li je razvoj vjerskog turizma na Cetinju uopšte moguć, a ja sam uvijek stajao pri stanovištu da jeste. Dovoljno je osvrnuti se na dosadašnje indikatore, koji govore da su pojedini vjerski objekti među najposjećenijim lokacijama u našem gradu, ali i na situaciju iz drugih krajeva naše države i zemalja regiona, gdje se čitave grupe turista slivaju ka vjerskim objektima, te je jasno zaključiti da taj vid turizma ima perspektivu.

Kakvo je stanje u cetinjskoj kasi? Jeste li i koliko kreditno zaduženi?

Stanje u javnim finansijama, kako vrijeme odmiče, bitno se popravlja. Stoga, u odnosu na kraj 2010. godine, kada smo bili suočeni sa indeksom zaduženosti od 195, danas taj indeks iznosi 150. Takođe, u posljednje dvije fiskalne godine ostvarenje budžeta bilo je veće od 100 odsto, a ove godine, prvi put u novijoj istoriji, gradska uprava nije imala bilo kakvih kreditnih zaduženja. Upravo zahvaljujući tome, javni dug će u bliskom periodu biti još niži, što će nam omogućiti još bolje i efektivnije finansijsko poslovanje u vremenu koje slijedi.

M. D.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018