Privredna delegacija iz Republike Turske boravila u višednevnoj posjeti Cetinju
27.11.2013


Domaćin delegaciji Gaziantepa, inače grada pobratima Prijestonice Cetinje, bio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, a u fokusu razgovora bile su teme vezane za jačanje ekonomskih odnosa dva grada i sagledavanje mogućnosti za dolazak turskih investitora na Cetinje, posebno kada je riječ o dvije uspostavljene biznis zone.

Tokom susreta, gradonačelnik Bogdanović upoznao je predstavnike turske delegacije sa investicionim potencijalima Cetinja, pri čemu je posebno predstavljen paket stimulansa, te biznis zone.

S obzirom da je u gostujućoj delegaciji bio i predsjednik Industrijskih zona Turske, koja okuplja 270 članica, gradonačelnik Bogdanović posebno se osvrnuo na kapacitete biznis zona na Cetinju. On je naglasio kako bi prisustvo Industrijskih zona Turske u tim sadržajima moglo biti realizovano i kroz model koji bi podrazumijevao da predstavnici te zajednice budu operateri biznis zone namijenjene Greenfield investicijama.

Gosti iz Turske iskazali su zadovoljstvo posjetom Cetinju, pri čemu su predstavnici privrednih krugova izrazili konkretno interesovanje za sadržaje u prijestonom gradu Crne Gore. Tako su predstavnici proizvodnih kompanija iz Gazijantepa iz sfere tekstila iskazali interesovanje za biznis zonu na prostoru gornjeg ‘Oboda’, dok je više riječi bilo i o mogućnostima ulaganja u poljoprivredu na ruralnom području teritorije Prijestonice Cetinje.

Predstavnici Privredne komore Gazijantepa naglasili su kako ta asocijacija broji više od 13.00 članova, te da, shodno tome, ali i činjenici da je Cetinje njihov grad pobratim, postoji snažan potencijal za saradnju.

Uz Cetinje, gradonačelnik Bogdanović sa gostima iz Republike Turske sreo se i sa ministrom turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore Branimirom Gvozdenovićem, koji je goste upoznao sa najznačajnijim projektima iz oblasti turizma, te sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, koji im je predstavio poslovni ambijent u Crnoj Gori, posebno akcentujući program biznis zona.

Tokom posjete, predstavnici Grada Gaziantepa i turskih privrednih krugova boravili su i u Kotoru i Budvi, gdje su razgovarali sa predsjednicima opština Marijom Ćatović i Lazarom Rađenovićem.
Gaziantep je šesti turski grad po veličini, ali i najveći industrijski centar u toj državi. Na godišnjem nivou, u Gaziantepu se proizvodi roba u vrijednosti većoj od šest milijardi eura, mahom namijenjene za izvoz, te je riječ o vodećem turskom gradu u pogledu stope ekonomskog rasta.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018