Svečanom sjednicom u Vladinom domu obilježen 13. novembar – Dan Prijestonice Cetinje
13.11.2013



Tokom događaja, prisutne su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje prim. dr Milutin Vukić, a dodijeljene su i nagrade „13. novembar“, kao i studentske nagrade grada.

Pozdravljajući brojne zvanice, među kojima su bili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, predstavnici sudskih institucija, ministri u Vladi Crne Gore, poslanici u Skupštini Crne Gore, gradonačelnik Glavnog grada i predsjednici niza crnogorskih opština, predstavnici diplomatskog kora, članovi Skupštine i Senata Prijestonice Cetinje i brojni drugi posjetioci, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je sljedeće:

- Drago mi je što smo danas zajedno. Ovdje, u Prijestonici Cetinje, povodom Dana našeg grada – posebnog dana koji priziva snažna sjećanja na prethodne generacije, na one koji su dali živote za slobodu i za budućnost našeg grada. Na one koji treba da budu i jesu naš uzor, a čija su djela, veličine Lovćena i snage tvrdog stijenja pod kojim je ovaj grad sazdan, motivacija pokoljenjima.

Pod svodovima Cetinja sabrane su decenije i stoljeća što pripadaju najznamenitijim i najbitnijim poglavljima naše istorije. Tamo, gdje je sabrana naša prošlost, tamo odakle se osvajala sloboda, tamo gdje je ljubav prema domovini bila najsnažnija inspiracija – tamo je Cetinje. A gdje je Cetinje – tu je Crna Gora.

Najljepše priče crnogorskog trajanja ispričane su na Cetinju. Najsjajnija luča slobode, oduvijek je gorjela na Cetinju. Najsnažniji glas koji je pozivao na ljubav prema domovini, uvijek je odjekivao sa Cetinja. A sve što simbolizuje crnogorsko ime, identitet i kulturu, poteklo je upravo sa Cetinja.

Zato, naš stameni grad heroj, grad koji je od svog sazdanja opstao i ostao grad koji za Crnu Goru ima poseban značaj. Takvim ga čini prošlost, a vjerujem da svi mi, koji smo danas ovdje, želimo da takav ostane i u budućnosti.

Smjer kojim ćemo ići sjutra, određuju koraci koje pravimo danas. I zato, svaki korak mora nositi težinu, odgovornost i odvažnost potrebnu za odgovor izazovima sa kojima smo, kao lokalna zajednica, suočeni. I zato, svaki napravljeni korak – mora biti iskorak. Vidljiv i jasan, dubok i dovoljno snažan da podstakne razvoj i doprinese budućnosti našeg grada.

Slijedeći takav ideal, danas sasvim odgovorno mogu ustvrditi da smo bili dostojni visine zadatka i značaja izazova koji su u bliskoj prošlosti stajali pred nama. Savjesno i posvećeno, radili smo kako bi realizovali prioritete – ne po sopstvenom nahođenju, već one koje su građani prepoznali kao najznačajnije. I zbog toga, danas, na Dan Prijestonice Cetinje, želim sa pravom konstatovati da smo opravdali ulogu servisa građana.

Tradicija nalaže da se u ovakvim prilikama prisjetimo što je sve iza nas u proteklih 365 dana, koliko staje između 13. novembra prošle i ove godine. Neću biti neskroman ako ustvrdim da bi trebalo mnogo vremena kako bih nabrojao sve što smo uradili u tom periodu. Umjesto toga, navešću ključne projekte iz resora koji su od značaja za razvoj grada.


Koliko smo uradili u privredi – danas govore rezultati implementacije podsticaja koje smo ponudili preduzetnicima i investitorima. U tekućem dijelu godine, u privatnom sektoru otvoreno je novih 105 radnih mjesta. Pritom, potpisali smo ugovore kojima je u narednim mjesecima planirano još 120 zaposlenja – a posljednji u nizu, potpisan prije dva dana sa kompanijom „Montelor“, predviđa 53 nova radna mjesta. Imajući u vidu da krizni period i dalje traje, vjerujem da ćete biti saglasni ako ustvrdim da je riječ o impresivnom učinku.

Napredak je ostvaren i na polju javnih finansija. Ove godine, nakon dužeg razdoblja, Prijestonica Cetinje nije imala kreditnih zaduženja, a uz to, prošlu fiskalnu godinu opet smo završili sa trocifrenim procentualnim ostvarenjem budžeta. Finansijska odgovornost ogleda se i u činjenici da su zaposlenima u gradskoj upravi, ali i u svim javnim preduzećima, u roku isplaćivane sve zarade.

O svemu što je za minulih 12 mjeseci započeto ili završeno na gradskoj infrastrukturi, dovoljno će posvjedočiti projekti rekonstrukcije gradske tržnice, Njegoševe ulice, instalacije nove javne rasvjete ili aktivnosti na nastavku realizacije programa „Beautiful Cetinje“.

Koliko je urađeno u pravcu unapređenja gradske saobraćajne mreže, potvrđuju primjeri gradnje kružnog toka na ulazu u grad, aktuelni radovi na uspostavljanju novog koridora koji će voditi ka gradskom jezgru, rekonstrukcija autobuske stanice ili niza saobraćajnica u gradu i na seoskom području.

Da smo vodili odgovornu politiku u pravcu rješavanja problema vodosnabdijevanja, potvrđuje činjenica da danas na Cetinju više nema dnevnih restrikcija, a da su večernje obustave svedene na tročasovni period.

Tome ću dodati i podatak da smo već obezbijedili sredstva u visini od 11 miliona eura za završetak rekonstrukcije vodovoda, čime ćemo konačno riješiti problem sa kojim je naš grad suočen čitavim decenijama unazad. Jednako je važno i to što smo već obezbijedili iznos od 12 miliona koji će biti iskorišćen u svrhu rekonstrukcije kanalizacione mreže i gradnje pogona za prečišćavanje otpadnih voda.

Još jedan resor koji smo tretirali sa posebnom pažnjom, bila je socijalna politika. Najznačajniji projekat u toj sferi bila je gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, no isto tako – jednako posvećeno podržavali smo lokalno zdravstvo.

O tome koliko smo ulagali u obrazovanje, najbolje će reći podatak da je tekuće godine okončana prva faza gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, što danas predstavlja najznačajniji projekat iz oblasti edukacije u Crnoj Gori.

Snažan napredak ove je godine ostvaren i u turizmu, gdje bilježimo rekordnu posjetu gostiju u novijoj istoriji. To nas, ujedno, i podstiče da se posvetimo novim projektima iz pomenute oblasti – počev od već ugovorene valorizacije Lipske pećine u turističke svrhe, preko skorog uspostavljanja novih hotelskih sadržaja, sve do valorizacije brojnih drugih potencijala kojima teritorija Prijestonice Cetinje raspolaže.

Zadovoljstvo mi je i što mogu najaviti da je upravo danas, povodom Dana grada, pušten testni signal Televizije „Cetinje“ – čije smo uspostavljanje obećali nakon što smo riješili zastoj u funkcionisanju našeg gradskog, a ujedno i najstarijeg radija u državi.

Na polju kulture, takođe je preduzeto niz mjera – počev od nastavka programa „Cetinje – grad kulture 2010 – 2015“, preko sve sadržajnijih i bogatijih umjetničkih manifestacija koje zbirno okupljaju desetine hiljada posjetilaca, sve do otvaranja inostranih kulturnih predstavništava u našem gradu – Francuskog ugla i Američke čitaonice.

Naravno, o kulturi i nasljeđu ne možemo govoriti ako se ne osvrnemo da veliki jubilej – dva stoljeća od rođenja našeg vladara, pjesnika i filozofa Petra II Petrovića Njegoša. Čitavim spletom raznovrsnih događaja, pokazali smo da se Cetinje i Crna Gora ponose svojim vladarem, njegovim nenadmašnim djelom i snažnim likom, i da Njegoš – kao nezaobilazna ličnost iz naše prošlosti – i danas na svojevrstan način jeste ujedinitelj crnogorskog naroda.

A kada već govorimo o jubilejima – ovom prilikom posebno ću istaći i da smo u godini proslave vijeka postojanja najstarijeg sportskog kolektiva u državi, Fudbalskog kluba „Lovćen“. Kako to potvrđuju i rezultati, u našem klubu ove je godine došlo do stabilizacije, te se nadam da ćemo već sjutra moći govoriti o evropskom „Lovćenu“ – kakav i treba da bude.

Uz grad, radili smo i u korist naših sela. Na ruralnom području, otud, rađeno je na niz kilometara putne infrastrukture, podržavali smo gradnju mjesnih vodovodnih sistema, podržavali smo poljoprivrednu proizvodnju na različite načine – a sve sa težnjom da pokažemo odgovoran odnos prema Katunskoj i Riječkoj nahiji.

No, u svemu što je navedeno, nijesmo bili sami. Naime, ova prilika posebno me obavezuje da ukažem na činjenicu da je Prijestonica Cetinje tokom svih dosadašnjih aktivnosti imala snažnu podršku Države, odnosno Vlade Crne Gore, koja je u izuzetnoj mjeri podsticala realizaciju naših brojnih projekata.

Vjerujem da je upravo to pravi put ka razvoju našeg grada, i otud iskazujem potpuno uvjerenje da će naša izuzetna saradnja sa državnim institucijama biti nastavljena i u budućnosti. Da će tako i biti, već nas uvjerava i Vladina odluka prema kojoj će se u našem gradu od naredne godine nalaziti sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, ali i još niz partnerskih aktivnosti koje su pred nama.

Svakako, dodatni podsticaj daljoj saradnji sa državnim institucijama, predstavljaće i novi Zakon o Prijestonici – za koji vjerujemo da će dobiti nepodijeljenu podršku predstavnika građana Crne Gore.

Dame i gospodo,

Kada rezultati rada postoje, onda, svakako postoji i motiv više – a to je da bliska budućnost rezultira još intenzivnijim i dinamičnijim aktivnostima u pravcu razvoja grada. Upravo takav, naš je odnos prema vremenu koje slijedi.

Već u narednoj godini, Prijestonica Cetinje započeće niz značajnih projekata, za čiju su realizaciju do sada kraju privedene sve neophodne pripreme. Pod time, prije svega, podrazumijevam rekonstrukciju Studentskog trga i obnovu hotela „Lokanda“, izmještanje ikone Bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine i gradnju  i modernog fudbalskog stadiona na Obilića poljani. Takođe, sljedeće godine rekonstruisaćemo i oba centralna gradska parka.

Ipak, iznad svega, naš ključni prioritet biće nastavak aktivnosti na implementaciji stimulativnih mjera u pravcu otvaranja novih radnih mjesta – kako u biznis zoni MACCOC, tako i na drugim lokacijama.

Uvaženi prijatelji,
Dozvolite mi da ovom prilikom konstatujem da smo od prethodnog do ovog Dana Prijestonice Cetinje realizovali niz mjera u pravcu razvoja grada i stvaranja pretpostavki za kvalitetniji život u našoj lokalnoj zajednici. Da smo uložili mnogo truda i energije kako bi, i u vremenu djelovanja krize, napravili nove iskorake.

Ipak, tu se nećemo zaustaviti. Idemo dalje, ka novim aktivnostima – ka novim obavezama i izazovima.

Uvjeren da je pred nama vrijeme uspjeha, koristim priliku da svim sugrađanima i stanovnicima naše države od srca čestitam Dan naše Prijestonice – istakao je gradonačelnik Bogdanović u svom obraćanju.

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje prim. dr Milutin Vukić ukazao je kako Cetinje predstavlja luču crnogorskog dostojanstva i slobode.

- U svakom našem podvigu, kao izvor nadahnuća i duhovni putovođa nalazi se Prijestonica. Divovskog nasljeđa i u skladu sa njim, stasavaju nove generacije mladih. One preuzimaju zavjet svojih prethodnika i ispunjavaju obaveze i odgovornost. One će postići ono čemu u ovom vremenu težimo. Povratiće Cetinju snagu materijalnog prosperiteta i preusmjeriti time demografske tokove rasta naše Prijestonice – kazao je prim. dr Vukić.

Ispred Žirija za dodjelu Nagrade „13. novembar“, prisutne je pozdravila predsjednica Vesna Miranović, koja je obznanila da su ovogodišnji dobitnici pomenutog priznanja ginekolog specijalista iz humane reprodukcije Tatjana Motrenko – Simić, naš proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić i Osnovna škola „Njegoš“.

Nagrade „13. novembar“ Tatjani Motrenko – Simić, Dragoljubu Đuričiću i direktorici OŠ „Njegoš“ Novki Milošević uručio je predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje prim. dr Milutin Vukić.

Ispred laureata, posjetiocima današnjeg događaja obratila se Tatjana Motrenko – Simić, koja je zahvalila gradu na velikom priznanju.

- Iako djeluje kako nas troje, koji smo ove godine dobili Nagradu „13. novembar“, nemamo gotovo ništa zajedničko, nas zapravo veže snažna nit. Zahvaljujući mojoj profesiji, nastaju životi, a kolege iz Osnovne škole „Njegoš“ imaju dužnost da obrazuju te ljude koji stasavaju. A ljudi, umjetnici, kakav je Dragoljub Đuričić, tom životu daju ljepotu – istakla je Tatjana Motrenko – Simić.

Studentske nagrade grada, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović uručio je Mariji Nikčević (Fakultet dramskih umjetnosti), Lidiji Nikčević (Fakultet likovnih umjetnosti) i Jovani Bogojević (Muzička akademija).

Ispred dobitnika studentske nagrade, obratila se Marija Nikčević.

- U ime nas, koje studiramo umjetničke akademije i koje sebe trajno vidimo u umjetnosti, želim iskazati duboku zahvalnost Prijestonici Cetinje na nagradama, koje nijesu samo priznanja za naš rad, već i podstrek za dalje stvaranje – rekla je Nikčević.

Tokom današnje Svečane sjednice upriličen je i sadržajan umjetnički program, u kojem su učestvovali hor „Alata“ i vokalna solistkinja Danica Nikić. Takođe, povodom dana grada upriličen je i petnaestominutni dramski komad Lidije Dedović, u kojem su uloge tumačili Karmen Bardak, Aleksandar Radulović i Zoran Vujović, a na kraju događaja prikazan je i desetominutni film o proteklim aktivnostima gradske uprave.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018