Otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju
12.11.2013



Tokom svečanosti, brojnim posjetiocima koji su pratili otvaranje, obratili su se gradonačelnik Bogdanović, ministar Bošković i vršiteljka dužnosti direktora JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Ana Kavaja.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović podsjetio je na ideju o gradnji ovog objekta, ističući da je Prijestonica Cetinje bila inicijator i učesnik u realizaciji projekta, a prošle godine je formirala i Javnu ustanovu sa istim nazivom.

- Kada smo, prije dvije godine godine, prvi put najavili mogućnost gradnje jednog ovakvog sadržaja u našem gradu, u taj smo projekat ušli sa ambicijom da u Bajicama izgradimo Dnevni centar koji će zadovoljavati sve savremene standarde. Stoga, jako mi je drago što danas, godinu od početka radova, mogu konstatovati da smo uspjeli i da smo uspostavili objekat u kojem će naši mladi sugrađani sa smetnjama i teškoćama u razvoju imati cjelovit i profesionalan dnevni servis. Gradnja i institucionalno uspostavljanje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, za nas, kao društveno odgovornu gradsku upravu, predstavljala je obavezu, a time i jedan od prioritetnih projekata na planu socijalne i omladinske politike. Jer, odgovornost i pažnja bili su i ostaće najvažniji pokretač kada su u pitanju naše aktivnosti, naglasio je gradonačenik Bogdanović.

Izuzetnu podršku realizaciji zamisli o gradnji Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju na Cetinju pružilo je i Ministarstvo rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore. Ispred ove institucije prisutnima se obratio ministar Predrag Bošković.

- Zadovoljstvo mi je da budem u ustanovama poput ove, jer osim što radimo jednu zaista humanu stvar, mi na djelu primjenjujemo reformu sistema socijalne i dječje zaštite. Samim usvajanjem Zakona u maju, napravili smo značajan iskorak u normativnoj sferi, ali ovo je praktičan primjer gdje na lokalnom nivou imamo želju i inicijativu od strane gradske uprave da sistem dječje zaštite bude decentralizovan na tom nivou, istakao je ministar Bošković.

Vršiteljka dužnosti direktorice Dnevnog centra Ana Kavaja istakla je značaj postojanja ove ustanove naglašavajući da je Cetinje ovim dobilo jedan od najsavremenijih dnevnih servisa ove vrste u državi.

- Otvaranjem Dnevnog Centra u Prijestonici postavljen je siguran temelj svih napora koje ćemo i dalje ulagati kako bi omogućili poboljšanje položaja OSI populacije. Objekat Dnevnog Centra raspolaže sa izuzetnim prostornim i infrastrukturnim kapacitetima, kvalitetnom tehničkom opremljenošću, stručnim profesionalnim osobljem i odgovarajućim savremenim spektrom usluga – istakla je ona, zahvaljujući Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Prijestonici Cetinje i brojnim drugim institucijama i organizacijama na bezrezervnoj podršci.

Funkcija Dnevnog centra, prije svega, jeste da korisnicima bude omogućeno postizanje maksimuma izvodljivog razvoja i nezavisnosti, odgovarajuću fizičku i medicinsku njegu, rehabilitaciju i dnevne usluge, dok će u centru boraviti djeca i mladi od šest do 29 godina, koji nijesu u mogućnosti da pohađaju nijedan vid inkluzivnog obrazovanja.

Uz objekat Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, izgrađena je i pomoćna zgrada, koja je namijenjena radu civilnog sektora, odnosno organizacija koje će biti uključene i pomagati rad pomenute javne ustanove.

Gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, koja je počela u oktobru 2012. godine, predstavljala je investiciju vrijednu 500.000 eura, koja je realizovana kroz saradnju Prijestonice Cetinje, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Direkcije za javne radove.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018