Otvorena izložba „Slovenske prijestonice“
11.11.2013



Izložbom, koja je prethodno upriličena i u drugim državama, obuhvaćen je širok prikaz arhivskih dokumenata vezan za 13 starih prijestonica slovenskih država, članica Foruma slovenskih kultura – Cetinje, Beograd, Bratislavu, Kijev, Ljubljanu, Minsk, Moskvu, Prag, Sarajevo, Skoplje, Sofiju, Varšavu i Zagreb.

Izložbu, kojoj su prisustvovali predstavnici svih zemalja članica Foruma slovenskih kultura, otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Vjerujem da o značaju i istorijskoj ulozi Cetinja, kako za Crnu Goru, tako i u pogledu regionalnih prilika, ne treba mnogo govoriti. Jer, danas će o tome, upravo na Cetinju, najbolje reći postavka „Slovenske prijestonice“. A o ovoj izložbi, svakako, najbolje će reći činjenica da je njome, kroz prikaz arhivskih dokumenata, povezano 13 slovenskih gradova sa slavnom istorijom, sa svojim nezaobilaznim ulogama u procesima prošlosti i sa svojim neprocjenjivim društvenim značajem. Smatram i da ćemo se saglasiti kako pred nama nije samo izložba dokumenata – već i primjer i svjedočanstvo na koji način kulturne inicijative mogu povezati ljude, gradove i države, zbog čega egzistiranje Foruma slovenskih kultura dodatno dobija na značaju – istakao je on.

Tokom otvaranja izložbe, kojem je prisustvovao i ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović, prisutne je pozdravima i ministarka kulture u Vladi Makedonije Elizabeta Kančeska Milevska, kao i predsjednica Borda Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter.

Ispred Državnog arhiva Crne Gore, posjetiocima se obratio direktor Stevan Radunović.

Inače, na Cetinju je danas održan sastanak Borda Foruma slovenskih kultura, na kojem je više riječi bilo o programu te organizacije za narednu godinu, kao i o djelu Petra II Petrovića Njegoša.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018