Obilježen 24. oktobar - Dan Ujedinjenih nacija
24.10.2013

Povodom obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija, prisutne na proslavi pozdravili su ministar vanjskih poslova i evropskih integracija u Crnoj Gori Igor Lukšić, stalni koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Stalni koordinator Sistema UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski podsjetio je na poruku koju je, povodom Dana Ujedinjenih nacija, uputio generalni sekretar te organizacije Ban Ki-mun.

- Kako je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao, ovaj dan je prilika da se prepozna doprinos ove jedinstvene organizacije miru i zajedničkom napretku. Ovo je takođe i momenat da promislimo šta još možemo učiniti kako bismo ostvarili viziju stvaranja boljeg svijeta. Dan Ujedinjenih nacija je sjajna prilika za pet rezidetnih i sedam regionalnih agencija Ujedinjenih nacija koje u Crnoj Gori rade pod okriljem programa Djelujući kao jedan, da naglase odličnu saradnju Sistema Ujedinjenih nacija sa Vladom, civilnim sektorom, medijima, institucijama i naravno - sa građanima i građankama Crne Gore – kazao je on.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Crne Gore Igor Lukšić ukazao je, povodom Dana Ujedinjenih nacija, na problematiku koja se odnosi na mlade.

- Obilježavanje Dana Ujedinjenih nacija ove je godine u znaku mladih i njihovog položaja u društvu. A zaposlenost mladih, stoga, u našoj je državi prepoznato kao prioritetna oblast. Zabrinjavajuća je činjenica da veliki broj nezaposlenih u svijetu čine upravo mladi. Njihov broj doseže čak 75 miliona. Stoga se kao imeparativ nameću politike koje vode ekonomskom i socijlanom osnaživanju mladih – kazao je on.

Pozdravljajući brojne goste, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović podsjetio je kako je Prijestonica Cetinje već tradicionalno domaćin proslave Dana Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

- Moje je zadovoljstvo što je Cetinje i ove godine domaćin proslave Dana Ujedinjenih nacija. Čini se da sada već možemo govoriti o jednoj lijepoj tradiciji, i stoga bih želio iskazati zahvalnost našim partnerima, a prije svega prijateljima iz sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Naglašavajući značaj izuzetne saradnje crnogorskih institucija sa sistemom Ujedinjenih nacija, on je posebno istakao sadržajne odnose koje je na tom planu izgradila Prijestonica Cetinje.

- Kao i do sada, naša gradska uprava ostaje posvećen partner sistemu Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Iza nas je niz projekata koji se tiču socijalne politike, ljudskih prava, održivog razvoja i infrastrukture, a ispred nas još je mnogo zajedničkih aktivnosti – rekao je on.

Inače, ovogodišnji Dan Ujedinjenih nacija bio je posvećen mladima, te je organizovan pod sloganom „Pogled u budućnost – mladi Crne Gore“. Tim povodom, prisutne su pozdravili Maida Kurtagić i Nikola Zekić, koji su predstavili svoje viđenje položaja i kapaciteta mladih, izazova sa kojima se suočavaju, te njihovih potreba i strijemljenja. Takođe, povodom iste teme, prezentaciju je održala koordinatorka programa UN za osnaživanje mladih Jelena Miljanić, koja je predstavila ključne nalaze dvije studije iz oblasti zapošljavanja i participacije mladih.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018