Na Cetinju održan skup pod nazivom “Rihard Vagner – 200 godina od rođenja”
24.10.2013

Skup je upriličen u Ministarstvu kulture, a učesnike je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Riharda Vagnera savremeno čovječanstvo cijeni kao izuzetno važnog aktera, čiji je značaj u istoriji muzike nezaobilazan i dragocjen. Opus koji je ostavio za sobom, čini ga jednim od najvećih virtuoza na području opere, ili, kako je sam govorio 'muzičke drame' – a uz to, nezaobilazno je pomenuti i njegov pjesnički, esejistički i teoretičarski rad. Crpeći inspiraciju iz različitih kultura, boraveći i stvarajući u različitim zemljama, Rihard Vagner istovremeno se može smatrati kosmopolitskim stvaraocem, što ga čini još većim i značajnijim u evropskim i globalnim okvirima. Stoga, Riharda Vagnera danas sa pravom slavi čitava Evropa, a njegova najveća djela, poput opere „Tristan i izolda“ i brojnih drugih, žive svoj život na pozornicama širom planete – kazao je on.

Na današnjem skupu govorio je i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer.

- Organizovati skup sa muzikolozima iz Crne Gore, Hrvatske I Srbije povodom 200. rođendana Riharda Vagnera značajno je, jer Vagner nije bio samo jedan od najgenijalnijih i najkompleksnijih već i jedan od najosporavanijih muzičara. Kaže se da ni jedan umjetnik nije posjedovao toliko njemačkih crta, a u isto vrijeme bio toliko protivrječan kao Rihard Vagner – naglasio je ambasador Fišer.

Prema riječima princa Nikole II Petrovića Njegoša, Vagnerova muzika bila bi idealna za film sa motivima crnogorskih brda, jer “taj adrenalin i ta muzika su slični”.

- Nije slučajno da imamo u istoj godini jubilej 200 godina od rođenja Vagnera i Njegoša - kazao je princ Nikola.

Na današnjem skupu, o Vagnerovom djelu govorilo je pet eminentnih naučnih radnika – Dragana Jeremić Molnar, Milena Medić, Aleksandar Molnar, Ana Petrov i Sonja Marinković.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018