„Svako dijete treba porodicu“: Održan skup u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“
14.10.2013

Današnjoj svečanosti, između ostalih, prisustvovao je i poznati britanski glumac Nikolas Lindharst, a događaj je otvorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Prijestonica Cetinje, kao društveno odgovorna gradska uprava, u proteklom je periodu bila snažno posvećena podršci djeci i mladima bez roditeljskog staranja. I zato danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo upravo minulog ljeta započeli jednu lijepu i humanu tradiciju, te je naš grad dobar domaćin djeci bez roditeljskog staranja iz svih djelova naše zemlje. Otud, vjerujem da naša, ali i druge lokalne uprave, mogu biti važni partneri i protagonisti u razvoju procesa hraniteljstva u Crnoj Gori – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Tokom događaja u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ prisutne je pozdravio i šef predstavništva UNICEF za Crnu Goru, Bendžamin Perks.

- Drago mi je što smo danas ovdje, kako bi ukazali na značaj kampanje „Svako dijete treba dom“, a prije svega na njen uticaj u pogledu promocije hraniteljstva. Djeci treba ljubav, pažnja i to je naša zajednička obaveza i upravo zbog toga, neophodna je široka institucionalna podrška – istakao je Perks.

O značaju hraniteljstva i institucionalnoj podršci tom procesu, govorio je ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Predrag Bošković.

- Istinsko je zadovoljstvo sarađivati sa UNICEF-om, ali istovremeno, riječ je o obavezi – da obezbijednimo djeci svu pažnju i njegu koju zaslužuju. Upravo kampanja „Svako dijete treba porodicu“ iz toga je razloga izuzetno važna. Kao društvo, obavezni smo da svoj djeci obezbijedimo porodicu, i otud je hraniteljstvo od izuzetnog značaja – naglasio je ministar Bošković.

Na važnost ovog oblika socijalne zaštite ukazao je i poznati britanski glumac Nikolas Lindharst.

- Prije svega, želim zahvaliti na pozivu da posjetim ovaj lijepi grad i što sam dio kampanje „Svako dijete treba porodicu“. Kako smo imali priliku da čujemo, jako je važno da djeca odrastu u porodici, da na taj način dobiju neophodnu podršku, pažnju i ljubav. Upravo zato, hraniteljstvo je proces koji zaslužuje punu podršku – kazao je Nikolas Lindharst.

Na današnjem događaju, o prednostima hraniteljstva govorio je i profesor Univerziteta u Notingemu Kevin Braun.

Svoje iskustvo sa prisutnima podijelila je i hraniteljica Mija Kovačević.

Uz obraćanja, na današnjem događaju prikazano je pet kratkih, jednominutnih filmovi, čija je tematika bila vezana za hraniteljstvo, a autori su dvadesetoro djece iz crnogorskih osnovnih škola.

Autorima, koji su kratke filmove kreirali na edukativnim radionicama, prigodne zahvalnice uručio je Nikolas Lindharst.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018