"Blic": Intervju sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem
13.10.2013

 

U nastavku, integralno prenosimo današnji intervju.

Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja, zadovoljan je finansijskom konsolidacijom, a obećava duplo više novih radnim mjesta u opštini u kojoj ih je tokom ove godine otvoreno mnogo.

- Kakva je finansijska situacija u prijestonici?

Uprkos tome što je u svim društvenim granama i dalje osjetno djelovanje ekonomske krize, finansijska situacija u prijestonici Cetinje nije zabrinjavajuća. Gradska uprava uredno servisira finansijske obaveze prema zaposlenima, napravljeni su znatni pomaci i u pogledu socijalnih davanja, te obaveza prema dobavljačima. Ipak, najbitnije je da smo u minule tri godine uspijevali obezbijediti sredstva neophodna za realizaciju niza infrastrukturnih i razvojnih projekata. Zbog toga sam posebno zadovoljan i to je, uostalom, i najbolji pokazatelj da je prijestonica Cetinje u razdoblju finansijske krize odgovorno i racionalno djelovala u sferi javnih finansija.

Rezultat svega toga je i činjenica da je u proteklom periodu došlo do finansijske stabilizacije i konsolidacije, i to ne samo u prijestonici Cetinje, već i u gradskim javnim preduzećima. Uz to, mislim da smo u minule dvije fiskalne godine bili jedina lokalna uprava u zemlji koja je imala ostvarenje budžeta veće od 100 odsto. Sve to, uliva razlog za optimizam povodom budućnosti finansijskog funkcionisanja lokalne uprave.

- Da li ima viška zaposlenih u lokalnoj upravi i lokalnim javnim prduzećima i ustanovama i da li ćete i kada raspisati oglas za prodaju radnih mjesta?

Nažalost, prijestonica Cetinje u tom pogledu dijeli sudbinu ubjedljive većine jedinica lokalne uprave u državi. Suočeni smo sa viškom zaposlenih, no imamo plan koji podrazumijeva njihovo smanjenje, pri čemu istovremeno neće doći i do otpuštanja. Naime, kako već svjedočimo otvaranju novih radnih mjesta i novih privrednih subjekata, nastojaćemo da dio zaposlenih koji su prepoznati kao višak, shodno svom obrazovnom i stručnom profilu, a u skladu sa zakonskim odredbama, dobiju alternativu. Već je sproveden jedan socijalni program, a uskoro planiramo da objavimo i novi poziv

- Kakav je odnos države, odnosno vlasti na državnom nivou prema lokalnoj upravi?

Na osnovu svega što se događalo tokom posljednje tri godine, mogu reći da imamo izuzetno kvalitetnu saradnju sa državnim institucijama i da su one danas okrenute crnogorskoj prijestonici. To će najbolje potvrditi činjenica da je država danas partner našoj gradskoj upravi u gotovo svim razvojnim projektima, među kojima se vrijednost većeg dijela mjeri milionskim iznosima. Stoga, sasvim sam siguran da će trend podrške države Cetinju, kao gradu koji je u svakom pogledu poseban i koji predstavlja kulturnu, duhovnu i istorijsku prijestonicu države, biti nastavljen.

- Kako ocjenjujete situaciju u privredi Cetinja i koje projekte će lokalna uprava podržavati?

Situacija je bolja u odnosu na period kada sam preuzeo aktuelnu dužnost. Dosta je urađeno, podsjetiću i da je prijestonica ponudila najpovoljniji paket stimulansa privrednicima u čitavoj državi, pa već sada imamo nekoliko novih privrednih pogona, predstavništava, ali i više značajnih lokalnih privrednih subjekata koji su otvorili nova radna mjesta. Na kakav su odziv naišle povoljnosti koje Cetinje nudi u cilju oporavka privrede i smanjenja stope nezaposlenosti, najbolje ću ilustrovati podatkom da je od jula do danas u našem gradu otvoreno gotovo 80 novih radnih mjesta. Imajući u vidu veličinu našeg grada, ali i globalni ekonomski momenat, jasno je da je riječ o značajnoj brojci i stoga možemo reći da su stimulativne mjere već dale značajne rezultate.

Ipak, situacija je i dalje daleko od idealne i sasvim je jasno da moramo preduzeti još mnogo toga kako bi privukli ulagače i ohrabrili cetinjske privrednike da prošire proizvodnju i uposle novu radnu snagu. Otud je pred nama još mnogo posla, ali vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da Cetinje, nakon čitavog niza godina, više ne bude prepoznatljivo po visokoj stopi nezaposlenosti.

- Šta su najveći uspjesi lokalne uprave tokom Vašeg mandata, koja ste obećanja ispunili, a koja nijeste i zbog čega?

Najvećim uspjehom smatram to što je u protekle tri godine realizovano i započeto mnogo projekata, počev od privrednih, preko infrastrukture, sve do aktivnog rada na odgovornom i racionalnom raspolaganju finansijama.

U odnosu na prethodni period, ispunjeno je niz obećanja Cetinje dobija modernu gradsku tržnicu, upravo ove godine otvoreno je ili prošireno više privrednih sadržaja, u samom gradu niče jedan od najsavremenijih umjetničkih univerzitetskih kompleksa, istorijsko jezgro u bitnoj je mjeri sanirano i rekonstruisano, privodimo kraju i rekonstrukciju Njegoševe ulice. O projektima koji samo sa finansijskog aspekta djeluju „manjim", mogao bih govoriti još duže. Vjerujem da je pred nama period u kojem ćemo unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu, da ćemo nastaviti sa radovima u istorijskom jezgru, ali i u drugim četvrtima i na ruralnom području.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018