Položen kamen temeljac za gradnju Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića (obraćanje gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića)
06.10.2013

- Čast mi je da Vam se obratim na današnjem događaju, koji svojim karakterom i značajem prevazilazi granice crnogorskog prijestonog grada.

Okupljeni pod Lovćenom, u ulici koja nosi ime naše svete planine, danas smo svjedoci događaja koji je jedinstven, a kao takav i izuzetno važan za crnogorsko društvo. Jer, prvi put od obnove bogosluženja Crnogorske pravoslavne crkve, danas će u jednom gradskom jezgru, i to na Cetinju, biti položen prvi kamen temeljac za njen novi objekat - Crkvu Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića.

Dame i gospodo,

Vjerujem da na ovom skupu ima mnogo onih koji smatraju da se na jedan ovakav događaj čekalo dugo. Međutim, zajedno sa tom konstatacijom može ići i tvrdnja da upravo danas počinje jedan novi momenat u trajanju Crnogorske pravoslavne crkve, a time i crnogorske istorije.

Zbog toga, prilika da pomognemo i podržimo inicijativu o gradnji Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića, za mene i za Prijestonicu Cetinje, predstavljala je dužnost. A upravo zato, danas smo i okupljeni ovđe, kako bi napravili prvi korak u procesu gradnje novog objekta Crnogorske pravoslavne crkve.

Ukoliko se prisjetimo prošlosti – bilo skorije ili dalje – onda je jasno da jedan ovakav čin i pripada Cetinju. Jer, Cetinje je bilo i ostalo dom Crnogorske pravoslavne crkve, centar crnogorske duhovnosti i luča crnogorske misli i ideje.

Kao takva, naša Prijestonica bila je uzor i vodilja drugim sredinama, primjer koji treba slijediti. Stoga, vjerujem da će i u ovom slučaju biti tako.

Uvaženo sveštenstvo i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve,

Vi, koji ste svojom težnjom i zalaganjem otvorili novu stranicu u životu crkve,

Dragi sugrađani,

Vi, koji ste godinama i decenijama čekali ovakav dan,

Cijenjeni prijatelji i gosti,

Vi, koji ste danas sa nama, ujedinjeni istom idejom,

Danas smo svi zajedno, a već sjutra - opet ćemo biti na ovom mjestu, kako bi se sabrali pod svodom Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića. Pod svodom prvog novoizgrađenog objekta Crnogorske pravoslavne crkve, u gradu pod Lovćenom – tamo đe on i treba da bude.

Dame i gospodo,

Od kada je Ivan Crnojević donio Crnu Goru na Cetinje, da je sačuva i učini vječnom – Cetinje je u svemu moralo, znalo i umjelo da bude prvo. Da odbrani. Da ohrabri. Da pokrene sve u Crnoj Gori da bi bili ono što jesmo.

Na Cetinju su Bog i ljudi bili oduvijek najbliži. Ovđe su crkva, vladike, država i narod bili oduvijek jedno i u molitvi i u boju, i u knjizi slobode i čojstva.

I zato, neka ovaj hram čije temelje danas postavljamo, obnovi sve što smo zaboravili, vrati sve što nam je pripadalo i pobijedi sve naše slabosti - da budemo svoji na svome, raširenih ruku za svu našu braću po svakoj božjoj vjeri – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Nakon polaganja kamena temeljca i litije od Lovćenske ulice do Dvorskog trga, sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve i predstavnici Prijestonice Cetinje, Skupštine Prijestonice Cetinje i Senata Prijestonice Cetinje položili su vijence na spomenik Ivanu Crnojeviću.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018