Na Cetinju otvoren simpozijum Savjeta Evrope za implementaciju evropske konvencije o predjelima
02.10.2013

Obraćajući se učesnicima, koji dolaze iz niza evropskih zemalja, ministar Gvozdenović istakao je kako Crna Gora, zajedno sa drugim članicama Savjeta Evrope, prepoznaje prirodnu baštinu kao osnovu evropskog identiteta.

- Stoga, zadatak Ministarstva održivog razvoja i turizma jeste da pitanju planiranja predjela pristupimo sa posebnom pažnjom, kako bi jedinstveni karakter prostora bio balansiran i razvojan. S tim u vezi, kao ključne ciljeve u Reformi politike uređenja prostora, naše Ministarstvo prepoznalo je očuvanje identiteta prostora i prepoznatljivosti crnogorskih predjela – kazao je on.

Gradonačelnik Bogdanović poželio je učesnicima dobrodošlicu u Prijestonicu Cetinje, za koju je naglasio da, uz kulturnu i istorijsku, posjeduje i izuzetnu prirodnu baštinu.

- Kada govorimo o ovim temama, neizbježno je pitanje što mi – bilo da je riječ o lokalnim ili državnim vlastima, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima – možemo uraditi kako bi pokazali odgovornost i pažnju usmjerenu u cilju zaštite identiteta prostora. Zbog toga, vjerujem da ćemo se saglasiti kako urbanističke politike treba da budu posebno povlađene predjelima, jer samo na taj način, kao konačan rezultat, imaćemo kontrolisano i održivo planiranje, što nadalje vodi ka očuvanju prirodnog, a time i kulturnog identiteta – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Skup, koji u saradnji sa Savjetom Evrope organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, trajaće dva dana.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018