Počinje projekat "Njega starih lica na ruralnom području Prijestonice Cetinje"
30.09.2013



Riječ je o projektu koji, u partnerstvu sa više institucija i organizacija, realizuju Prijestonica Cetinje, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Caritas Barske nadbiskupije.

Tim povodom, na konferenciji su se prisutnima obratili sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Prijestonice Cetinje Momčilo Martinović, predstavnik Caritasa Barske nadbiskupije Marko Đelović i predstavnik UNDP Igor Topalović.

Sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade informisao je prisutne predstavnike medija da će realizacija projekta početi u utorak, 1. oktobra.

- Projektom će biti obuhvaćeno 40 staračkih samohranih domaćinstava, i to po 20 iz Katunske i Riječke nahije. Ključni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života starih, samohranih lica na ruralnom području, što je prepoznato i kao prioritet u lokalnom planu za unaprijeđenje socijalne inkluzije u Prijestonici Cetinje, kroz servis koji podrazumijeva njegu i pomoć u kući, zdravstvenu zaštitu i psiho - socijalnu podršku – rekao je Martinović.

Realizacija projekta trajaće sedam mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 18.500 eura. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite – unaprijeđenje socijalne inkluzije, IPA 2010“.

Predstavnik Caritasa Marko Đelović podsjetio je da na Cetinju već duže vrijeme teče realizacija projekta „Njega starih lica na gradskom području“, koji koristi 60 učesnika.

- A kroz program „Njega starih lica na ruralnom području“, korisnici ce od strane profesionalnih lica, njegovateljica i geronto domaćica, te od volontera Crvenog krsta, dobijati pomoć u medicinskoj njezi, održavanju lične i higijene domaćinstva, nabavci namirnica, ljekova, psiho - socijalnu pomoć i slično - istakao je Đelović.

Uz tri navedene institucije, te Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, podršku realizaciji projekta „Njega starih lica na ruralnom području Prijestonice“ pružaće i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, UNICEF, JZU Dom zdravlja – Cetinje, Centar za socijalni rad – kancelarija Cetinje, Zavod za zapošljavanje – Cetinje i OO Crvenog krsta – Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018