U Vladinom domu održana Svečana akademija povodom 100 godina postojanja FK "Lovćen"
30.08.2013

Ceremoniji priređenoj u čast najstarijeg crnogorskog fudbalskog kluba, prisustvovalo je više od 500 zvanica, među kojima i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, gradonačelnik Glavnog grada dr Miomir Mugoša, brojni bivši i aktuelni fudbaleri i rukovodioci „Lovćena“, simpatizeri kluba, predstavnici diplomatskog kora, članovi niza crnogorskih sportskih klubova i institucija, ministri u Vladi Crne Gore i brojni drugi građani i gosti.

Svečanu akademiju otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine FK „Lovćen“ Aleksandar Bogdanović.

- Priča o „Lovćenu“ autentična je i dragocjena. Jer, teško je naći fudbalski klub koji je svoje prve susrete igrao u Kraljevini Crnoj Gori, a koji je, čitav vijek kasnije, dočekao da opet nastupa u nezavisnoj državi. Nije potrebno znati previše o crnogorskom fudbalu, da bi spoznali veličinu „Lovćena“. Početak svakog ciklusa i svake nove pojave u našem fudbalu, neraskidivo je vezan za „Lovćen“. Naš klub prvi je fudbalski kolektiv u Crnoj Gori. Isto tako, „Lovćen“ je bio i pobjednik prvog organizovanog fudbalskog takmičenja u našoj državi. Čitavim epohama unazad, u fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore, tokom njenog prvog nastupa, većinu igrača činili su prvotimci „Lovćena“. Naš tim, zato, ostaje upamćen kao predvodnik i pokretač, a njegovo je bitisanje saga koja prevazilazi lokalne okvire i poprima nacionalni značaj - kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je posebno naglasio činjenicu da, među brojnim zvanicama, svečanoj akademiji prisustvuju fudbaleri koji su dres „Lovćena“ nosili četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, a da su uz njih i članovi podmlatka - kao svijetla budućnost cetinjskog kluba.

- Kao ključna impresija s početka ove noći nameće se motiv koji dovoljno govori o snazi i veličini našeg „Lovćena“. Naime, večeras su sa nama, između ostalih, oni najmlađi, koji savladavaju prve fudbalske korake na Obilića poljani. A sa nama su, što mi čini posebnu čast, i oni bez kojih istorijat „Lovćena“ ne bi bio tako sadržajan i bogat. Oni, koji su svoje djelo ugradili u neke od najljepših i najznačajnijih sezona našeg kluba. Upravo taj momenat, vjerno svjedoči o značaju „Lovćena“. O tome da naš klub može da se ponosi svojom prošlošću, i da se raduje što je pred njim svijetla budućnost. Zbog toga, „Lovćen“ je bio, ostaje i biće veliki klub - naglasio je on.

Govoreći o budućnosti kluba, gradonačelnik Bogdanović kazao je i kako je došlo vrijeme da ključno pitanje vezano za cetinjski fudbal, a to je gradnja stadiona na Obilića poljani, konačno bude riješeno.

- U svijetlu tog cilja, prvi konkretan iskorak već je napravljen. Prijestonica Cetinje, kroz planski dokument „Zona sporta“, stvoriće sve preduslove da na Obilića poljani počne gradnja modernog fudbalskog objekta. I zato, sasvim je realno očekivati da ćemo već za 101. godišnjicu, možda baš u ovom sastavu, ispratiti i sam početak radova na tom projektu. Za to ću se, kao predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba „Lovćen“ i kao gradonačelnik Prijestonice Cetinje, zdušno zalagati - zaključio je on.

Prisutne na Svečanoj akademiji u Vladinom domu pozdravio je i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je fudbalerima, članovima i navijačima „Lovćena“ uputio čestitke povodom velikog jubileja.

- Za proteklih 100 godina postojanja, ovaj klub imao je i uspona i padova, pobjeda i poraza, borio se sa besparicom, takmičio se od potsaveza do prve lige, ali je uvijek bio simbol fudbala, slobodarske i procrnogorske ideje. U njemu su stasavali ne samo fudbaleri treneri, već i odgovorni građani koji su uvijek isticali dres „Lovćena“ kao značajan dio njihovog života - naglasio je Savićević.

Predsjednik FSCG naglasio je kako Cetinje zaslužuje da dobije savremen fudbalski stadion, te da ohrabruju aktivnosti koje su na tom polju u novijem periodu preduzeli FK „Lovćen“ i Prijestonica Cetinje.

- Fudbalski savez Crne Gore, što poručujem sa ovog mjesta, spreman je da pruži snažnu podršku toj ambiciji, kako bi cetinjski stadion konačno izgledao kako mu i dolikuje – rekao je on.

Drugi dio Svečane akademije bio je namijenjen bivšim prvotimcima „Lovćena“ – među kojima i legendarnim igračima koji su nastupali u kvalifikacijama za plasman u Prvu saveznu ligu 1956. godine. Prisutne su tako pozdravili Rajko Ivanović, Đorđe Mugoša i Đorđe Petrović, a potom i Labud Jovanović. Oni su ukazali na značaj najstarijeg fudbalskog kluba u državi, pritom se prisjećajući najznačajnijih utakmica i detalja vezanih za takmičarske sezone iz četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

- Želim da vas pozdravim ispred veterana „Lovćena“. Ponosan sam i ispunjen time što sam 16 godina nastupao za ovaj klub - kazao je Rajko Ivanović.

- Naša je obaveza da ne zaboravimo i one kojih više nema, pa ih se i ovom svečanom prilikom treba sjetiti - istakao je Đorđe Mugoša.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam bio član one zlatne generacije „Lovćena“, koja je igrala kvalifikacije za ulazak u prvu jugoslovensku ligu. Čast mi je i što sam igrao za „Lovćen“ koji je u tim vremenima, gdje god da je gostovao, zbog ponašanja svojih igrača bio uvijek rado prihvaćen - rekao je Đorđe Petrović.

- „Lovćen“ nije samo klub u kojem sam proveo nezaboravne trenutke, već je i moja porodična tradicija vezana upravo za ovaj tim, na što sam posebno ponosan  - zaključio je Labud Jovanović.

Na skupu je pročitano i pismo jednog od legendarnih prvotimaca „Lovćena“ Ljubomira Radanovića, koji je bio onemogućen da prisustvuje Svečanoj akademiji.

- Čestitam svim Cetinjanima, gdje god se nalazili, stogodišnjicu osnivanja kluba - jubilej kojim može da se pohvali tek mali broj klubova na teritoriji bivše Jugoslavije... Gdje god da sam igrao , sa ponosom sam isticao da sam prve fudbalske korake naprivio u cetinjskom „Lovćenu“, a ako sam svojim primjerom ukazao put do uspjeha makar jednom mladom fudbaleru, onda je to za mene jedno od najvećih priznanja u karijeri - stoji, između ostalog, u Radanovićevom obraćanju.

Treći segment večerašnje proslave bio je namijenjen aktuelnim članovima „Lovćena“. Ispred najstarijeg crnogorskog kluba obratili su se kapiten prvog tima Vladan - Vanja Tatar i sportski direktor Vaso - Noko Vujović.

- Biti kapiten najstarijeg fudbalskog kluba u državi baš u godini kada on slavi vijek postojanja, velika je privilegija za svakog sportistu. Osjećam posebnu potrebu da pomenem i ekipu koja danas sa ponosom nosi dres u kojem su za minulih 100 godina nastupale mnoge fudbalske veličine. Jer, riječ je o timu koji je u dosadašnjim prvenstvenim kolima pokazao da posjeduje kvalitet i da srcem i željom može doći do bodova i kada se to najmanje očekuje - kazao je Vladan Tatar.

Dugogodišnji prvotimac i prvi međunarodni fudbalski sudija iz Crne Gore Vaso – Noko Vujović, danas sportski direktor „Lovćena“, kazao je…

- Istorija „Lovćena“ satkana je od lijepih, ali i teških momenata. Sve to, sastavni je dio onoga što danas čini najstariji klub u našoj državi i na sve te dane jako smo ponosni. Vrijeme koje je pred nama donosi nove obaveze, a u tom pogledu, uvjeren sam, uspjećemo da se posvetimo rekonstrukciji stadiona, za što imamo i podršku nadležnih institucija - istakao je Vujović.

U završnom dijelu svečanosti, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević dodijelio je zlatnu plaketu te institucije Fudbalskom klubu „Lovćen“, povodom vijeka postojanja. Nagradu je, ispred FK „Lovćen“, primio gradonačelnik i predsjednik Skupštine kluba Aleksandar Bogdanović.

Na večerašnjoj proslavi promovisan je CD sa skraćenom verzijom audio reportaže „Lovćen kroz decenije“ autora Budimira Bućina, koji su, pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje, objavili FK „Lovćen“ i Radio Crne Gore. Pomenuta medijska kuća u septembru će emitovati četiri reportaže o stogodišnjici našeg kluba.

Takođe, posjetioci Svečane akademije bili su u prilici da isprate foto – film o stogodišnjem trajanju „Lovćena“, tokom kojeg su prvi put u javnosti predstavljene brojne fotografije iz različitih epoha.

Povodom velikog jubileja, Fudbalskom klubu „Lovćen“ proteklih je dana upućeno više stotina telegrama, poziva i čestitki. Uz brojne institucije, sportska društva i pojedince koji su neraskidivo vezani sa “Lovćenom”, stoti rođendan našem su klubu čestitali Predsjednik Crne Gore gospodin Filip Vujanović, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore gospodin Milan Marković, ministri u Vladi Crne Gore, diplomatski predstavnici, ali i najznačajniji fudbalski timovi iz regije – zagrebački “Dinamo”, beogradska “Crvena zvezda” i “Partizan”, kao i najstariji među njima, “Hajduk” iz Splita. Upravo klub sa Poljuda uskoro će sa “Lovćenom” na Obilića poljani odigrati prijateljski meč povodom velikog jubileja cetinjskog i crnogorskog sporta. Tim susretom, biće nastavljeno obilježavanje vijeka postojanja našeg najstarijeg kluba, a svečani godišnji program proslave biće okončan novembarskim „Danima Lovćena“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018