"Naša zajednica": Internet prezentacija Prijestonice Cetinje
30.07.2013

U tekstu je, između ostalog, naglašeno kako prezentaciju, uz moderan dizajn i sadržanost, karakteriše i niz servisa namijenjenih građanima, uz podatak da je, tokom prvog mjeseca rada, zabilježen dnevni prosjek od 3.740 posjeta.

U nastavku, integralno prenosimo tekst iz novog broja biltena „Naša zajednica“.

Tokom druge polovine maja, Prijestonica Cetinje predstavila je javnosti novu, redizajniranu zvaničnu internet prezentaciju. Sajt, koji karakteriše moderan dizajn, pregledna organizacija i niz novih servisa namijenjenih građanima, na domenu www.cetinje.me dostupan je od 20. maja.

Izrada nove prezentacije bila je motivisana težnjom gradske uprave da dodatno unaprijedi online servise, ali i činjenicom da je prethodni sajt, dizajnom i konceptom, pružao ograničene mogućnosti u pogledu prezentacije rada organa lokalne uprave. Uz to, od perioda kada je Prijestonica Cetinje, početkom 2011. godine, uspostavila zvaničnu internet prezentaciju, bilježen je kontinuiran rast posjeta. Izuzetno interesovanje građana, otud, uticalo je na gradsku upravu da posjetiocima predstavi novi, savremen i sadržajan internet sajt.

Mnogo je vremena uloženo u osmišljavanje same konstrukcije, na kojoj je trebalo da počiva sadržajan i pregledno kategorizovan sajt sa brojnim servisima za građane. No, cjelokupan posao okončan je u predviđenom roku.

Nova prezentacija, uprkos obimnom sadržaju segmentiranom na gotovo 100 strana, jednostavna je za korišćenje. Sav materijal – počev od onog koji se odnosi na gradsku upravu i javna preduzeća, preko gradskog parlamenta ili baze dokumenata, sve do cjelovitog vodiča i prezentacije Cetinja – grupisan je u osam glavnih rubrika. One su, nadalje, razgrađene na pedesetak podrubrika.

Među novim servisima, svakako, posebno se izdvaja baza dokumenata – svih formulara, zahtjeva i drugih akata lokalne uprave koji su, u elektronskoj verziji, dostupni u rubrici ‘Građanski biro’. Takođe, posjetiocima prezentacije na uvid su dostupni i svi akti iz oblasti javnih nabavki, odluke, ugovori, urbanistički planovi, lokalni akcioni planovi, oglasi, konkursi, budžet i sva dokumenta usvojena u Skupštini Prijestonice Cetinje.

Još od kreiranja prethodne internet prezentacije grada, uspostavljen je koncept svakodnevnog ažuriranja novosti, koje ne podrazumijevaju isključivo saopštenja za medije, već i druge informacije od lokalnog značaja. Taj segment rada, zahvaljujući praktičnom načinu ažuriranja i brojnim novim mogućnostima, od maja je dodatno unaprijeđen.

Otud, već nakon prvog mjeseca funkcionisanja, može se reći da internet prezentaciju Prijestonice Cetinje sada karakteriše sadržajnost, potpuna upodobljenost sa regulativom koja se odnosi na predstavljanje jedinica lokalne uprave na internetu, ali i moderan dizajn, s obzirom da su tokom procesa izrade implementirani svi aktuelni vizuelni trendovi.

O interesovanju građana za aktivnosti lokalne uprave, danas najbolje govore podaci koji se odnose na posjete. Naime, tokom prvog mjeseca, registrovano je 115.980 posjeta zvaničnoj internet prezentaciji Prijestonice Cetinje. Riječ je o dnevnom prosjeku od 3.740 posjeta, što predstavlja krajnje visoku brojku. Najviše pristupa stranicama na dnevnoj bazi, zabilježeno je 23. maja, kada je novu prezentaciju posjetilo 6.746 korisnika interneta.

Partner Prijestonice Cetinje pri realizaciji pomenutog posla bila je kompanija “DAA Montenegro”, u kojoj djeluju doskorašnji studenti Fakulteta likovnih umjetnosti, a koja iza sebe ima iskustvo u sferi web i grafičkog dizajna. Posmatrajući aktuelne trendove u toj oblasti i cijene usluga, danas se sa pravom može reći da je pri izradi sajta posebno vođeno računa o ekonomičnosti projekta, te cjelokupan proces nije iziskivao značajnije budžetske izdatke.

Predstavljanjem novog internet sajta, samo je potvrđena snažna orijentacija Prijestonice Cetinje ka internetu, kao jednim od ključnih sredstava komunikacije sa građanima.

Naime, uz prezentaciju, gradska uprava dostupna je i na najzastupljenijim društvenim mrežama. Stoga, grupa ‘Prijestonica Cetinje / Old Royal Capital Cetinje’ na društvenoj mreži ‘Facebook’ danas ima oko hiljadu članova, a zvanični ‘Twitter’ nalog Prijestonice Cetinje prati blizu 400 korisnika interneta.

Uz sve navedeno, Prijestonica Cetinje u novembru prošle godine u rad je pustila besplatni internet na gradskom području. Aktivnost je realizovana u partnerstvu sa Vladom Republike Slovenije, kroz projekat “Wireless Cetinje”, a besplatni gradski ‘wi-fi’ servis danas ima više od 500 redovnih korisnika i na usluzi je i brojnim turistima koji tokom sezone borave na gradskom području.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018