Održan okrugli sto "Birati održivu budućnost - učiti iz iskustva"
16.07.2013

Tokom događaja, kojem su prisustvovali predstavnici brojnih državnih institucija, jedinica lokalne samouprave, diplomatskih predstavništava, civilnog sektora i medijskih kuća, više riječi bilo je o eko selu u Itaki, SAD, odnosno o benefitima koje sa sobom nosi koncept eko sela.

Na otvaranju događaja, prisutne goste pozdravili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, princ Nikola II Petrović Njegoš i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sju Kej Braun.

- Drago mi je što je Prijestonica Cetinje danas prepoznata među institucijama koje su posvećene konceptu održivog razvoja, o čemu svjedoče i naše brojne mjere, počev od onih usmjerenih u pravcu jačanja energetske efikasnosti, sve do sfere urbanizma. Stoga, sasvim je razumljivo što je naša gradska uprava snažno podržala arhitektonsko – urbanističke radionice Fondacije “Petrović Njegoš”, pod nazivom “Cetinje – Bajice, ili grad u polju”, u sklopu kojih održavamo i današnji okrugli sto – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Govoreći o modelu eko sela, princ Nikola Petrović istakao je kako su gradovi i sela, uprkos čestom suprotstavljanju tokom prošlosti, u stvarnosti komplementarni.

- A ta komplementarnost može otkriti izvore energetske, prehrambene i druge samodovoljnosti, i time pomoći građanima da se bolje odupru socio – ekonomskoj krizi – kazao je on.

Ambasadorka Sju Kej Braun naglasila je kako su Sjedinjene Američke Države snažno posvećene održivom razvoju.

- Kako bi zaštitili i očuvali naše životno okruženje za buduće generacije, svi smo u obavezi da doprinesemo da to okruženje bude bolje mjesto. Zbog toga, svi moramo zajednički živjeti i djelovati na način koji je dobar za životnu sredinu – rekla je ona.

Učesnike okruglog stola pozdravila je i Liz Voker, suosnivač i izvršna direktorka eko sela u Itaki, koja je u svom predavanju naglasila da eko sela predstavljaju praktičan pristup upotrebi zemljišta, vode, alternativnih izvora ekergije, uz primjenu organske proizvodnje.

- Praksa jeste da očuvamo 90 odsto našeg zemljišta kao otvoren prostor o stoga koristimo model zajedničkog stanovanja koji potiče iz Danske .Takođe, radimo na gradnji pasivnih energetski efikasnih objekata koji koriste sunčevu energiju I radimo na razvoju biznisa - kazala je Voker.

Tokom događaja, upriličene su i dvije panel diskusije – ‘Od ideje do dizajna – sredstva i načini do uspješnog ekološkog projekta’ i ‘Od dizajna do realizacije – strategije, ulaganja, glavni akteri, potrebno vrijeme’.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018