Održana konferencija povodom gradnje žičare Kotor - Lovćen - Cetinje
08.07.2013

Na događaju, tokom kojeg su predstavljene dosadašnje aktivnosti, uz najavu predstojećeg tendera, prisutnim predstavnicima državnih institucija, potencijalnim privatnim partnerima, članovima međunarodnog kora, predstavnicima medijskih kuća i drugim gostima, obratili su se gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović, predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović i šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Đulio Moreno.

Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici četiri najznačajnije svjetske kompanije iz industrije gradnje žičara ("Doppelmayr", "Poma", "Leitner Ropeways", "Girak"), kao i ambasadori nekih od zemalja sa najznačajnijom tradicijom u toj oblasti, poput Italije, Njemačke i Austrije.

Gradonačelnik Bogdanović informisao je posjetioce o ključnim parametrima vezanim za gradnju žičare – počev od toga da je riječ o investiciji većoj od 40 miliona eura, preko toga da će ona biti duga 15 kilometara, sve do toga da će za povrat uloženih sredstava biti potrebno manje od 10 godina.

– O žičari Kotor – Lovćen – Cetinje govori se već duže vrijeme, pa su sve češća i sasvim opravdana pitanja kada će se nešto na tom planu dogoditi. Stoga, moje je posebno zadovoljstvo što danas mogu reći da je iza nas veliki trud i rad, čiji se rezultat ogleda u činjenici da se sada nalazimo pred međunarodnim tenderom za izbor privatnog partnera. Riječ je o završnoj fazi priprema za projekat zahvaljujući kojem ćemo uspjeti da valorizujemo znatan dio potencijala, a prevashodno da napravimo izuzetnu, a za region jedinstvenu turističku vezu sa primorjem, odnosno gradom Kotorom – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je iskazao zadovoljstvo proteklim radom sa italijanskom konsultantskom kućom “DBA Group”, naglašavajući da je upravo u minulih šest mjeseci postignut snažan napredak u pogledu priprema za raspisivanje međunarodnog tendera.

Ministar Gvozdenović istakao je kako je Ministarstvo turizma i održivog razvoja, kao i Vlada Crne Gore, uzelo aktivno učešće u realizaciji ideje gradnje žičare od Kotora do Cetinja.

- I ubuduće, tokom realizacije, maksimalno ćemo podržavati ovaj projekat, koji će donijeti višestruku korist našem turizmu. Zadovoljni smo dosadašnjim angažmanom svih strana, intenzitetom pripreme tenderske dokumentacije, već iskazanim interesovanjem investitora, ali i obezbijeđenom podrškom Evropske banke za obnovu i razvoj. Zbog svega toga, vjerujem da će predstojeći tender izazvati pažnju investitora - rekao je on.

Prema riječima ministra Gvozdenovića, gradnja žičare biće od posebnog značaja za Cetinje, koje će time biti još pristupačnije turistima koji borave na obali Jadrana.

Kako je ocijenila predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović, gradnja žičare uticaće i na afirmaciju kulturne baštine Kotora i Cetinja.

- Riječ je o dva grada u kojima je smješteno više od polovine ukupnog kulturno istorijskog nasljeđa naše države. Svakako, povezivanje naša dva grada žičarom imaće izuzetan rezultat u pogledu turizma, ali i na planu afirmacije Bokokotorskog zaliva, koji spada među 20 najljepših na svijetu. Zbog svega toga, a uz pomoć Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj, očekujem da ćemo dobiti dobre partnere - naglasila je ona.

Šef predstavništva EBRD u Crnoj Gori Đulio Moreno naglasio je kako će budućem privatnom partneru na projektu gradnje žičare, već na početku investicije, na raspolaganju biti sredstva od 15 miliona, koja će obezbijediti ta institucija.

- Žičara od Kotora do Cetinja predstavlja vizionarski projekat, koji nudi izuzetne mogućnosti kada je u pitanju razvoj turizma. Zbog svega toga, spremni smo da pružimo punu podršku jednoj takvoj značajnoj investiciji - istakao je Moreno.

Tokom današnje konferencije, najavljeno je da slijedi raspisivanje kvalifikacionog tendera, nakon čega slijedi i finalna tenderska procedura.

Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih, akteri današnje konferencije predočili su i kako će vožnja žičarom trajati 45 minuta, a da će broj putnika samo u prvoj godini rada – shodno studiji izvodljivosti koju je izradila “DBA Group” – iznositi i do 220 hiljada.

Na finansijsku održivost i isplativost projekta, kako se moglo čuti, ukazuju i podaci da će samo u prvoj godini rada, prihodi od žičare iznositi oko 4,5 miliona eura, a da će rast putnika iz inostranstva na godišnjem nivou iznositi sedam odsto. U pravcu potpune isplativosti investicije, žičara bi, shodno preporukama “DBA Group”, trebalo da funkcioniše u periodu od četvrtog do desetog mjeseca u godini.

Prema riječima gradonačelnika Bogdanovića, ključni benefit gradnje žičare, za Cetinje bi predstavljao osjetniji rast turističkih posjeta, koji je neraskidivo vezan za dinamičan ekonomski razvoj lokalne zajednice.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018