Obilježeno 77 godina od Belvederskih demonstracija
26.06.2013

Vijence su položili predstavnici Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rada i antifašista Cetinja i Prijestonice Cetinje.

Sa skupa je poručeno kako pokoljenja cijene i ponose se učesnicima Belvederskih demonstracija iz 1936. godine, koje su ugušene u krvi – te da, poštovanje prema Belvederu, istovremeno, znači poštovanje prema Crnoj Gori i njenoj prošlosti.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da, kada se govori o crnogorskoj prošlosti, među nezaobilazne događaje spada i onaj sa Belvedera.

- Belvederski protestni zbor bio je događaj kojim su crnogorski rodoljubi snažno ukazali na pitanje položaja, a bolje je reći na obespravljenost Crne Gore u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Ugušene u krvi, Belvederske demonstracije izazvale su snažan odjek i, kako je vrijeme pokazalo, podstakle su crnogorski narod na jedinstvo u svojoj vjeri u ideale i pravdu. U vjeri u Crnu Goru. Otud, učesnicima Belvederskog ustanka danas se sa pravom možemo ponositi, a upravo zahvaljujući događajima nalik današnjem – možemo i reći da Crna Gora pamti, cijeni i uvažava njihova djela i njihovu žrtvu – rekao je on.

Predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović istakao je kako je iz Belvederskog događaja proisteklo još niz važnih momenata, te da i iz tog razloga 26. jun 1936. godine predstavlja izuzetno važan datum.

Radunović je podsjetio i kako su, uoči ovogodišnje proslave, Prijestonica Cetinje i UBNOR Cetinje obnovili spomen ploču na Belvederu.

Belvederske demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene su u krvi, a tom prilikom poginulo je šest učesnika, a dvadeset demonstranata je povrijeđeno.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018