Otvorena druga Akademija "Ljudska prava u akciji"
22.06.2013


Akademija, na kojoj učestvuju timovi iz 12 zemalja, sa 42 učesnika, rezultat je saradnje  crnogorskih obrazovnih institucija i Savjeta Evrope, koordinatora za obrazovanje za demokratsko građanstvo i Mreže za građansko obrazovanje za Jugoistočnu Evropu.

Akademiju organizuje Zavod za školstvo Crne Gore, uz podršku Ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore, a u saradnji sa Savjetom Evrope i Evropskim Vergeland centrom iz Norveške.

Na sinoćnjem otvaranju, prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Nikolić.

- Akademija , koju večeras otvaramo, doprinijeće da bolje razmijemo jedni druge, da uvažimo međusobne specifičnosti i da na taj način uspostavimo još intezivniju regionalnu saradnju – istakla je ona.

Ispred Savjeta Evrope, učesnicima Akademije obratila se Zorica Lešić.

- Građansko obrazovanje doprinos je spriječavanju kršenja ljudskih prava, i otud je bitno raditi u pomenutom smjeru, kako u školama, tako i u lokalnim zajednicama – naglasila je ona.

Predstavnica Zavoda za školstvo Vida Kašćelan kazala je kako Akademija nastavlja misiju širenja lijepih iskustava u regiji. Ispred pomenute institucije, prisutne je pozdravio i pomoćnik direktora Radosav Milošević, koji je istakao da je Crna Gora, radeći na reformi obrazovanja, istovremeno radila i na promociji građanskog vaspitanja kroz obrazovni sistem.

Tokom otvaranja, uspjeh učesnicima poželio je i predstavnik Evropskog Vergeland centra Lars Gudmundson.

U uvodnom dijelu, predavač David Ker iz Londona održao je prezentaciju na temu „Obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava – šta, zašto i kako“, a učenica podgoričke Osnovne škole „Štampar Makarije“ Mirela Rujović pročitala je literarni rad na temu „Građansko obrazovanje“.

Izuzev Crne Gore, učesnici i predavači druge Akademije „Ljudska prava u akciji“ dolaze i iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Albanije, Rumunije, Kosova, Grčke, Turske, Poljske i Velike Britanije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018