Otvoren Francuski ugao "Frederik Rosif"
21.06.2013


Kulturno – edukativni centar otvorili su princ Nikola II Petrović Njegoš, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj građana, a princ Nikola naglasio je kako otvaranje Francuskog ugla na Cetinju predstavlja ostvarenje ambicije kojoj je težio dvije decenije.

- Uvjeren sam da će u ovom salonu biti niz zanimljivih događaja i siguran sam da će građani Cetinja često dolaziti na ovo mjesto. Jer, ovom gradu, u pogledu umjetnosti, uz izložbe i druge manifestacije, potrebni su i kulturni centri – kazao je on, dodajući da će tokom narednih mjeseci u bitnoj mjeri biti dopunjeni fondovi biblioteke i filmoteke Francuskog ugla.  

Gradonačelnik Bogdanović istakao je kako otvaranje Francuskog ugla predstavlja plod zajedničkog rada Fondacije „Petrović Njegoš“, Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Prijestonice Cetinje.

- Brojni su ljudi koji su rođeni na Cetinju, a koji su svojim djelom ostavili traga u Francuskoj. A jedan od njih bio je reditelj, utemeljivač različitih televizijskih formi i autor brojnih dokumentarnih zapisa Frederik Rosif. Otud, sasvim je opravdano što Francuski ugao nosi njegovo ime. Svojim nazivom, stoga, ovaj centar ukazivaće i na jednu doskora pomalo zaboravljenu i manje znanu činjenicu – da je u našem prijestonom gradu rođen jedan od važnih aktera francuskog televizijskog i filmskog stvaralaštva – istakao je on.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović kazala je kako će sa Francuskim uglom oživjeti još jedan segment naše kulture.

- Istovremeno, ovim centrom biće dodatno obogaćena kulturna ponuda biblioteke i grada. Od sada, naši sugrađani na jednom će mjestu moći da čitaju i istražuju pisanu istoriju Crne Gore, ali i da uče i usavršavaju francuski jezik i upoznaju se sa velikom francuskom kulturom – zaključila je ona.

Princ Nikola, gradonačelnik Bogdanović i direktorica Đurović potpisali su i memorandum kojim je definisana saradnja Fondacije „Petrović Njegoš“, Prijestonice Cetinje i Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u funkcionisanju Francuskog ugla „Frederik Rosi“.

Na kraju današnjeg događaja, upriličena je i projekcija dokumentarnog filma Frederika Rosija „Divlje i lijepo“.

Uz tri navedene institucije, otvaranje Francuskog ugla „Frederik Rosif“ na Cetinju podržali su i Fondacija „Robert Šuman“, te Francuski institut pri Ambasadi Republike Francuske u Crnoj Gori.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018