Održana konferencija za medije povodom proslave stogodišnjice postojanja FK "Lovćen"
20.06.2013



Konferenciji, upriličenoj pred brojnim predstavnicima medijskih kuća, prisustvovali su gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine FK “Lovćen” Aleksandar Bogdanović, predsjednik Senata Prijestonice Cetinje i potpredsjednik Skupštine FK “Lovćen” dr Milovan Janković, predsjednik UO FK “Lovćen” Marko Martinović, bivši dugogodišnji prvotimci FK “Lovćen” Rajko Ivanović i Vojo – Noko Vujović, te aktuelni fudbaler „Lovćena“ Luka Mirković.

Tokom događaja, najviše riječi bilo je o svečanostima koje će biti organizovane povodom proslave jubileja, o brojnim događajima iz klupske prošlosti, ali i o predstojećem gostovanju Hrvatskog nogometnog kluba “Hajduk” - Split na Cetinju.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine FK “Lovćen” Aleksandar Bogdanović konstatovao je kako naš najstariji sastav sa pravom slovi za simbol prijestonog grada.

- Drago mi je što smo danas okupljeni kako bi govorili o stogodišnjici postojanja Fudbalskog kluba „Lovćen“ - koji, svojim trajanjem i rezultatima, danas sa pravom slovi za organizaciju i instituciju našeg sporta. A time, Fudbalski klub “Lovćen” predstavlja i neizostavan simbol našeg prijestonog grada. Svojim izuzetnim značajem, „Lovćen“ je istovremeno i klub koji može i treba da služi na ponos čitavoj Crnoj Gori. Stoga, vijek postojanja najstarijeg crnogorskog kolektiva, jubilej je od državnog značaja – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je prisutne upoznao kako će FK “Lovćen” i Prijestonica Cetinje tekuće godine upriličiti brojne segmente u cilju obilježavanja velikog jubileja.
 
- Radni timovi, u kojima su predstavnici Prijestonice Cetinje i Fudbalskog kluba „Lovćen“, već rade na pripremi organizacije navedenih događaja, a cjelokupna proslava, svakako, biće realizovana i u partnerstvu sa državnim institucijama, Fudbalskim savezom Crne Gore i drugim sportskim organizacijama – istakao je on.
 
Gradonačelnik Bogdanović predstavio je i ključne događaje proslave stogodišnjice Fudbalskog kluba “Lovćen”.

- Prvi predstojeći događaj, biće velika Svečana akademija. Skup kojem će prisustvovati veliki broj onih koji su svojim djelovanjem ostavili trag u prošlosti kluba, naših sugrađana, gostiju i zvaničnika, biće upriličen početkom avgusta. Takođe tokom ljeta, na stadionu na Obilića poljani, u čast stogodišnjice postojanja našeg kluba, biće odigran i prijateljski fudbalski meč prvotimaca „Lovćena“ i „Hajduka“ iz Splita. Pomenuti susret već je dogovoren prilikom majske posjete delegacije našeg grada Splitu, i u stalnoj smo komunikaciji sa upravom splitskog kluba povodom definisanja konačnog datuma utakmice koja već sada plijeni veliku pažnju ljubitelja fudbala, kako na Cetinju, tako i znatno šire. Završni segment proslave predstavljaće „Dani Fudbalskog kluba Lovćen“ – manifestacija koja će biti upriličena u novembru. Naime, kako je Fudbalski klub „Lovćen“ važan reprezent našeg grada, onda smo donijeli odluku da pomenuti dio proslave bude vezan za razdoblje u kojem slavimo Dan Prijestonice Cetinje. A tokom „Dana Lovćena“, akcenat će biti i na umjetničkim programima – kao što su dokumentarni film, izložba, te promocija monografije o vijeku postojanja našeg kluba – zaključio je on.

Na današnjoj konferenciji, prisusne je pozdravio i književnik, publicista i član Uprave FK “Lovćen” Borislav Cimeša, koji je govorio o značajnim momentima iz duge istorije kluba.

Cimeša je istakao kako je upravo na ovaj datum, 1913. godine, tadašnji Radnički šport klub “Lovćen” odigrao prvi meč u istoriji – ujedno i prvu fudbalsku utakmicu u Crnoj Gori. Kako je “Lovćen” bio jedini fudbalski kolektiv u Kraljevini Crnoj Gori, na pomenutoj utakmici sastali su se njegov prvi i drugi tim, koji je u toj prilici nastupio pod nazivom “Cetinje”. Godinu kasnije, klub nastupa i na prvom domaćem fudbalskom takmičenju – Crnogorskoj sportskoj olimpijadi, na kojoj osvaja prvo mjesto.

U razdoblju do Drugog svjetskog rata, “Lovćen” je u pet navrata bio prvak Crne Gore u fudbalu. Premda je 1935. godine trebalo da nastupi i u najjačem rangu Kraljevine Jugoslavije, “Lovćen” je, kao revolucionarni klub, suspendovan. Godinu kasnije, iz istog razloga, tadašnje vlasti zabranile su rad “Lovćena”.
 
Klub je obnovljen u februaru 1945. godine. Po završetku rata, najstariji crnogorski sportski kolektiv u tri navrata nastupao je u završnicama kvalifikacija za plasman u Prvu ligu SFR Jugoslavije, pri čemu je većinu sezona proveo kao standardan učesnik Druge savezne lige.

Od raspada SFR Jugoslavije, “Lovćen” je nastupao u Drugoj ligi i Crnogorskoj republičkoj ligi, a 2007. godine, klub je izborio plasman u prvoligaški takmičarski rang. Od tada, “Lovćen” je redovan sudionik najjačeg takmičarskog ranga u Crnoj Gori.

Od 1945. godine, “Lovćen” je u devet navrata bio pobjednik Kupa Crne Gore, 1947. je osvojio i naslov prvog omladinskog prvaka SFR Jugoslavije za juniore, a najznačajniji uspjeh iz novije epohe vezan je za 2009. godinu, kada je najstariji crnogorski sastav bio finalista državnog Kupa.

Takmičarska sezona 2013/14. biće sedma uzastopna tokom koje “Lovćen” nastupa u Prvoj Crnogorskoj fudbalskoj ligi.
 
FK “Lovćen” i Prijestonica Cetinje pravovremeno će informisati javnost o daljim aktivnostima radnih timova i pripremama za organizaciju najavljenih svečanosti. Predstojeće aktivnosti, korisnici društvenih mreža moći će da isprate i na ovom linku.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018