Svečanošću na Cetinju, obilježen završetak programa USAID u Crnoj Gori
12.06.2013

Naime, nakon 12 godina djelovanja, USAID je zatvorila svoje programe u Crnoj Gori, a na večerašnjem događaju na Cetinju, prisutnim zvanicama obratili su se gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sju Kej Braun i direktorka misije USAID u Crnoj Gori Suzan Fric.

U ime grada domaćina, gradonačelnik Bogdanović ocijenio je kako je iza USAID-a 12 godina uspješnog djelovanja u Crnoj Gori, pri čemu je posebno podsjetio na veliku podršku koju je ta organizacija pružala Prijestonici Cetinje.

- Najočitiji primjer te podrške, svakako, predstavlja naš Građanski biro – servis od kojeg velike benefite imaju i gradska uprava i građani. Otud, uz punu podršku USAID-a, ostvarili smo viziju koja se donedavno dojmila teško izvodljivom. A sasvim sam siguran i da danas gotovo svaka jedinica lokalne samouprave u našoj državi može navesti čitav niz jednako dragocjenih projekata, koji su realizovani isključivo zahvaljujući podršci USAID-a. Takođe, cijenim da je jednako važno pomenuti i projekat opremanja Biznis centra Cetinje. Podrška USAID-a i na tom planu, za Prijestonicu Cetinje, bila je od nemjerljivog značaja – kazao je on.

Domaćin prijema, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sju Kej Braun, kazala je kako je Crna Gora – u razdoblju od početka rada misije USAID do danas – napravila izuzetne pomake na ekonomskom, demokratskom i integracionom planu.

- Sjedninjene Države su ponosne što su, kao dugogodišnji partner Crne Gore, bile svjedok i dio tih dostignuća. A jedna od ključnih osnova našeg partnerstva upravo je USAID-ovo djelovanje i pomoć Crnoj Gori vrijedna više od 243 miliona dolara – istakla je ona.

Ambasadorka Sju Kej Braun potom je pročitala pismo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame, upućeno povodom uspješnog završetka rada misije USAID u Crnoj Gori.

- Kada smo počeli naše partnerstvo, Crna Gora još nije bila nezavisna. Borila se da oporavi uništenu ekonomiju i da u isto vrijeme pronađe sopstveni politički put. Danas, Crna Gora je suverena država u okviru svjetske globalne zajednice naroda, članica Svjetske trgovinske organizacije i nalazi se na putu pridruženja NATO-u i Evropskoj uniji. Takav impresivan napredak svijetli je primjer onoga što može da se dogodi kada jedna država istinski iskoristi priliku za reforme omogućene kroz ciljanu razvojnu pomoć – navedeno je, između ostalog, u pismu predsjednika Obame.

Direktorica misije USAID Suzan Fric govorila je o 17 velikih programa i više hiljada manjih projekata, koji su, zahvaljujući pomoći USAID, tokom proteklih 12 godina realizovani u našoj državi.

- Bila nam je čast što smo radili sa institucijama da potanu odgovornije, sa pravosuđem da pojednostave svoje procedure i sa civilnim sektorom – kazala je Fric.

Na ceremoniji, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i brojne druge zvanice, prikazan je i film o djelovanju misije USAID u Crnoj Gori.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018