Položeni vijenci na spomenik Lovćenska vila
09.06.2013

Tradicionalnom polaganju vijenaca, u znak sjećanja na iseljenike – dobrovoljce koji su 1916. godine stradali prilikom potapanja broda 'Brindizi' pred Medovskim zalivom, prisustvovali su predstavnici gradske uprave, Skupštine Prijestonice Cetinje, Centra za iseljenike, Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore i pripadnici crnogorske dijaspore iz različitih krajeva Evrope.

Prisutne na današnjem skupu pozdravio je predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje dr Milutin Vukić.

- Okupljajući se na ovom mjestu i duboko poštujući žrtvu naših iseljenika, stradalih u Medovskom zalivu, svi zajedno ukazujemo da pokoljenja nijesu zaboravila hrabre i odvažne prethodnike, koji su priložili sebe na oltar slobode svoje domovine. A još jedna simbolika ogleda se i u činu našeg okupljanja – jer ova lokacija postala je tradicionalno mjesto naših zajedničkih susreta sa crnogorskom dijasporom. Otud, Lovćenska vila danas istovremeno predstavlja i simbol čvrste veze između crnogorskog prijestonog grada i naših uvaženih iseljenika – kazao je on.

Iz Centra za iseljenike poručeno je kako polaganje vijenaca na spomenik Lovćenska vila predstavlja izraz poštovanja današnje Crne Gore prema žrtvi naših iseljenika.

- Brodolom crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike na italijanskom brodu 'Brindizi', najveća je masovna tragedija u istoriji našeg iseljeništva. Od tada je prošlo više od devet decenija, ali sjećanje na tu nesreću je i danas živo i bolno – navedeno je iz Centra za iseljenike.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018