Održana sjednica Dječjeg parlamenta Prijestonice Cetinje
06.06.2013

Događaju su, uz uz predsjedavajuće i članove Dječjeg parlamenta Prijestonice Cetinje, prisustvovali predstavnici gradske uprave, gradskog parlamenta, Senata Prijestonice, organizacija „Save the Children“ i Centar za prava djeteta, te obrazovnih institucija sa područja Prijestonice Cetinje.

Sjednicu su, uvodnim obraćanjem, otvorili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje dr Milutin Vukić.

Pozdravljajući članove najmlađeg gradskog parlamentarnog tijela, gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo time što su učenici osnovnih i srednjih škola, kroz rad Dječjeg parlamenta, iskazali izuzetno interesovanje za aktivnosti Prijestonice Cetinje.

- Smatram da je od izuzetnog značaja što djeca Prijestonice, kroz rad svog parlamenta, imaju priliku da kroz pitanja, sugestije i kritike, i sama učestvuju u kreiranju lokalnih politika od značaja za mlade. Otud, moji saradnici i ja uvijek ćemo biti spremni da vam odgovorimo, da uvažimo vaše stavove i da preduzmemo odgovarajuće aktivnosti povodom vaših inicijativa – kazao je on.

Nakon uvodnih obraćanja, Dječji parlament, kojim su predsjedavali Danijela Pejović i Luka Martinović, počeo je sa zasijedanjem, a na dnevnom redu bila su obraćanja, ali i pitanja najmlađih odbornika - reprezenata niza školskih institucija iz našeg grada.

Tokom prvog dijela, članovi Dječjeg parlamenta iskazali su zadovoljstvo postignutim napretkom u oblasti poštovanja dječjih i omladinskih prava. Oni su podsjetili kako je Prijestonica Cetinje postala jedan od prvih gradova sa usvojenim lokalnim planom akcije za djecu i mlade, uz zaključak da u narednom razdoblju treba biti preduzeto još niz aktivnosti u cilju daljeg poboljšanja statusa najmlađih stanovnika našeg grada.

U drugom dijelu sjednice, gradonačelnik Bogdanović sa saradnicima, sekretarima i rukovodiocima organa lokalne uprave, te predstavnici javnih preduzeća, odgovarali su na pitanja članova Dječjeg parlamenta.

Najmlađe parlamentarce najviše su zanimala pitanja koja se tiču segmenata namijenjenih djeci i mladima, no u fokusu su bile i teme koje se odnose na infrastrukturne i razvojne projekte grada.

U tom pogledu, više riječi bilo je o sportskoj infrastrukturi u školskim dvorištima i gradskim naseljima, sistemu grijanja u obrazovnim ustanovama, ali i o zapošljavanju, razvoju turizma, vodosnabdijevanju, autobuskoj stanici, daljem unaprijeđenju kulturnih sadržaja, proslavi vijeka postojanja Fudbalskog kluba „Lovćen“, kontroli buke u istorijskom jezgru, pitanjima od značaja za romsku populaciju, te o dosadašnjim i planiranim radovima na saobraćajnoj i drugoj infrastrukturi u više gradskih naselja. Posebna pitanja bila su posvećena i temama vezanim za naselja Rijeka Crnojevića i Trešnjevo, koja, takođe, imaju svoje predstavnike u Dječjem parlamentu Prijestonice Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018