Prijestonica Cetinje učestvovala na konferenciji Globalne platforme za smanjenje rizika
24.05.2013

Riječ je o događaju koji je okupio više od 4.000 učesnika, među kojima i predstavnike brojnih gradova iz različitih zemalja. Tokom skupa, naš grad pristupio je velikoj svjetskoj kampanji za smanjenje rizika – „Učinimo gradove otpornijima – moj grad je spreman“.

Globalna platforma za smanjenje rizika, oslanja se na sporazum između 168 država, te na strategiju „Hyogo Frame Work for Action 2005 – 2015“, usvojene u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pomenuta strategija predstavlja okvir mjera u cilju sistematskog smanjenja ugroženosti i rizika od opasnosti, a u cilju stvaranja otpornosti država na elementarne katastrofe.

Shodno tim dokumentima, predviđeno je učešće gradova koji ispunjavaju uslove da budu akteri efikasnije integracije aspekata rizika od katastrofa u strategije održivog razvoja, planiranje i programiranje na svim nivoima, uz poseban fokus na prevenciju, ublažavanje, pripravnost i, time, smanjenje rizika od katastrofa. Gradovi su, time, u prilici i da budu dio kampanje „Učinimo gradove otpornijima – moj grad je spreman“

Imajući u vidu da je izložena rizicima poput poplava, šumskih požara, ekstremnih klimatskih prilika ili zemljotresa, Prijestonica Cetinje predložena je da bude dio kampanje, i to od strane Agencije Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Otud, među učesnicima događaja, bio je i predstavnik Prijestonice Cetinje, sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Momčilo Martinović. Uz njega, predstavnik Crne Gore na konferenciji bio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Ljuban Tmušić, te stalni predstavnik Crne Gore pri UN i ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Ljubiša Perović.

Tokom radne posjete Ženevi, predstavnik Prijestonice Cetinje učestvovao je i na prijemu u gradskoj upravi Ženeve, uz prisustvo svečanosti obilježavanja 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018