Potpisan Sporazum o bratimljenju Cetinja i Gaziantepa
23.05.2013

Ceremonija potpisivanja dokumenta upriličena je u Vladinom domu, u prisustvu visoke delegacije Grada Gaziantepa, odbornika u Skupštini Prijestonice Cetinje, predstavnika Senata Prijestonice Cetinje, gradskih uprava i medijskih kuća.

Danas potpisanim aktom, predviđena je široka saradnja dva grada u oblasti kulture, ekologije, zdravstva, poljoprivrede, turizma, sporta, a prevashodno u pogledu privrede.

Inače, razgovor o uspostavljanju privredne saradnje bio je i u fokusu posjete delegacije Grada Gaziantepa Prijestonici Cetinje. Naime, gradonačelnik Gizelbej kazao je kako je u proteklom periodu upoznao nosioce tamošnjeg industrijskog sektora sa investicionim potencijalima Cetinja, te da već postoji interesovanje dijela turskih privrednika za ulaganje u crnogorsku Prijestonicu.

Otud, gradonačelnik Gizelbej danas je uputio inicijativu da delegacija Prijestonice Cetinje i predstavnika privrednih krugova posjeti Gaziantep, u cilju razgovora sa zainteresovanim investitorima.

foto-gaziantep

Zahvaljujući gradonačelniku Gizelbeju, članovima lokalnog parlamenta i gradske uprave Gaziantepa na prisustvu, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je kako saradnja dva grada datira iz 2011. godine.

- Kada smo prije dvije godine ostvarili prve kontakte, a potom, u Republici Turskoj, potpisali i inicijalni dokument – Sporazum o prijateljstvu i saradnji, već tada, bilo je jasno da će naše partnerstvo biti produbljeno i intenzivirano. I zato, drago mi je što smo danas, prilikom uzvratne posjete delegacije Grada Gaziantepa Cetinju, potpisali novi dokument, koji nam garantuje stvaranje formalnih pretpostavki za snažnije i konkretnije partnerstvo – istakao je on.

Gradonačelnik Bogdanović posebno se osvrnuo na intenziviranje privredne saradnje, najavljujući da će delegacija Prijestonice Cetinje, zajedno sa članovima Privredne komore Crne Gore, uskoro posjetiti Gaziantep, u cilju privlačenja tamošnjih investitora.

- S obzirom da je naš partnerski grad poznat kao jedan od vodećih industrijskih centara u Republici Turskoj, a da je Cetinje, zahvaljujući preduzetim mjerama, već danas prepoznato kao plodno tlo za nove investicije, očekujemo posebno plodonosnu saradnju u sferi privrede – zaključio je on.

Gradonačelnik Gizelbej izrazio je zadovoljstvo zbog posjete Cetinju, dodajući kako Gaziantep i Cetinje dijele mnogo zajedničkih momenata – počev od značaja u prošlosti svojih zemalja, preko bogatog kulturnog nasljeđa, sve do zajedničke vizije gradskih uprava.

- Uvjeren sam da ćemo u Prijestonici Cetinje imati izuzetnog partnera, a u to me dodatno uvjerava dosadašnja saradnja sa gradonačelnikom Bogdanovićem. Vjerujem da ćemo zajedno moći da uradimo puno, počev od segmenata koji se odnose na razvoj privredne saradnje, preko oblasti kulture i sporta. Drago mi je što danas mogu saopštiti i to da je predsjednik Fudbalskog kluba „Gaziantep“ uputio poziv Fudbalskom klubu „Lovćen“ da u februaru naredne godine, tokom zimskih priprema, budu njihovi gosti – kazao je on.

Kako je dodao gradonačelnik Gizelbej, buduća kandidatura Cetinja za upis na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO, takođe je još jedna u nizu karika koje spajaju dva grada – s obzirom da se Gaziantep već nalazi na njoj.

Uoči ceremonije potpisivanja Sporazuma, u Kabinetu gradonačelnika Prijestonice Cetinje upriličen je bilateralni susret, tokom kojeg su dva gradonačelnika razmijenili informacije o aktuelnim i predstojećim projektima.

Tom prilikom, najviše je razgovarano o modelima podsticaja privrednih aktivnosti, a gradonačelnik Gizelbej iskazao je uvjerenje da će subjekti iz Gaziantepa izraziti interesovanje za investiranje u crnogorsku Prijestonicu.

Delegaciju Grada Gaziantepa, predvođenu gradonačelnikom Gizelbejem, tokom boravka na Cetinju, primio je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Tom prilikom, gradonačelnik Gizelbej predložio je otvaranje počasnog Konzulata Crne Gore u Gaziantepu, u cilju lakše koordinacije međusobnih aktivnosti na širem planu.

Grad Gaziantep smješten je na jugoistoku Turske, u regiji Jugoistočna Anadolija. Sa 1.5 miliona stanovnika, Gaziantep je šesti najveći grad u Republici Turskoj i industrijski, privredni i trgovački centar istoka te države. Pogoni u Gaziantepu čine pet odsto ukupne industrije u Turskoj. Uz to, Gaziantep  je jedan od najstarijih aktivno naseljenih gradova na planeti i datira iz razdoblja prije nove ere.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018