Otkrivena skulptura „U čast Njegoševe misli“ i otvorena izložba „Misterijum Luče Mikrokozma“
18.05.2013

Jedan od najznačajnijih ovogodišnjih kulturnih događaja na Cetinju, ali i u Crnoj Gori, počeo je svečanošću na Trgu revolucije, gdje je od večeras smještena skulptura Dimitrija Popovića „U čast Njegoševe misli“. Skulptura je poklon Dimitrija Popovića i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Prijestonici Cetinje – povodom proslave dva stoljeća od Njegoševog rođenja.

Brojnim posjetiocima – među kojima je bio čitav niz ličnosti iz javnog života, uključujući predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, te gostiju iz drugih gradova, te zemalja regiona – tom prilikom obratili su se gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr Radomir Pavićević i autor Dimitrije Popović.

Gradonačelnik Bogdanović zahvalio je autoru i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske na dragocjenom poklonu.

– Onaj koji polazi i koji traga, nerijetko će na svom putu naići na igrokaze i sjećanja na mjesto sa kojeg je sve počelo – sa kojeg je krenuo. A ova noć, jedna je od tih – kada svjedočimo veličanstvenom povratku. Naš cijenjeni stvaralac, naš dragi prijatelj i naš sugrađanin, večeras je, opet među svojim Cetinjankama i Cetinjanima, u svojoj Crnoj Gori. Iako se, prateći Dimitrijev rad, sa pravom može kazati kako on, zapravo, nikada nije napuštao svoje Cetinje, lovćenski kamen i vrhove – večeras smo okupljeni posebnom prilikom. A ta prilika nije oličena samo u otkrivanju monumenta koji će bitno doprinijeti skladu istorijskog jezgra našeg grada, već i u momentu – momentu koji simbolizuje svojevrsnu krunu Dimitrijevog traganja kompleksnim stazama Petra II Petrovića Njegoša. Jer, od večeras, na ovom mjestu, trajno će ostati dragocjen trag Dimitrijeve motivacije, impresije i traganja za Njegoševim likom i djelom – i to baš nadomak njegove Biljarde.

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr Radomir Pavićević kazao je kako je počastvovan prilikom da na Cetinju oda počast svom omiljenom pjesniku.

- Njegoš pripada nama, ne samo kao Crnogorcima, već prije svega nama – kao Evropljanima. Otud, odanost Njegošu nije i ne smije da bude tek prostodušno idolopoklonstvo. Naprotiv. Odanost Njegošu je veoma ozbiljan, trajan i kritički dijalog o njemu – rekao je Pavićević.

Dimitrije Popović kazao je kako je uzbuđen time što je u svom rodnom gradu i što je događaj upriličen u blizini Njegoševe Biljarde.

- Njegoš na najbolji mogući način pokazuje kako jedno umjetničko djelo produžava samog autora i kako predstavlja bogatstvo za generacije koje dolaze i inspirišu se njegovim djelom – istakao je Popović.

Slavni umjetnik pojasnio je i simboliku skulpture „U čast Njegoševe misli“.

- Skulptura simbolički predstavlja tu čovjekovu uzaludnu težnju ka spoznaji apsoluta. Visoki rostfrajni krak, usmjeren prema nebu, upućuje na nedokučivost kosmičkog misterija, dok drugi, niži, takođe zašiljeni rostfrajni krak sugeriše ograničeni domet čovjekove spoznaje. Ljudska glava metamorfozne anatomije izražava stremljenja duha zarobljenog u „tjelesnoj tamnici“. Čovjek kao kažnjenik zemaljskog bitisanja živi svoju tragičnu sudbinu, svjestan tajne koju ne može spoznati. Možda je može spoznati tek u smrti, jer kako Njegoš kaže – Ovoga su u grobu ključevi – naveo je Popović.

Nakon uvodnih obraćanja, skulpturu „U čast Njegoševe misli“ svečano su otkrili Dimitrije Popović, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i predsjednik NZCH Radomir Pavićević.

U drugom dijelu večeri, uslijedilo je otvaranje izložbe radova Dimitrija Popovića pod nazivom „Misterijum Luče mikrokozma“. Događaj je upriličen ispred Njegoševe Biljarde – prisutne su pozdravili direktorica Umjetničkog muzeja Crne Gore Ljiljana Zeković i književnik Pavle Goranović, a izložbu je otvorila Olga Perović.

– Ovdje, u Njegoševoj Biljardi, poeta i slikar uspostavili su odnos stvoritelja i stvaraoca. Njihova veza je čvrsta, ne samo preko misli i ideja, već i kroz njihovo psihofizičko formisanje, u nadrealnom prostoru Cetinjskog polja, čije su energetske moći mogli da osjete i otjelotvore samo odabrani – kazala je Zeković.

Goranović je naglasio kako Dimitrijeve slike predstavljaju istinska svjedočanstva Njegoševe neprolazne misli.

- Otud pomišljam kako bi Njegoševa bilježnica bila obogaćena ovim Dimitrijevim radovima. I stoga je ovo pripovijest o nenapisanom – istakao je on.

Veličina Dimitrija Popovića, kako je kazala Olga Perović, leži u tome što je riječ o umjetniku koji „zna znanje“.

– A to je tvrdnja koja se može izgovoriti samo za velike, što Dimitrije Popović i jeste – zaključila je ona.

Izložba "Misterijum Luče mikrokozma" u Njegoševoj Biljardi biće otvorena do 18. novembra tekuće godine.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018