Nova zvanična internet prezentacija Prijestonice Cetinje
20.05.2013

Novi sajt grada, plod je nastojanja Prijestonice Cetinje da u korak prati savremene trendove vezane za prezentaciju lokalnih zajednica na internetu. Stoga, od danas se bez sumnje može konstatovati kako nova internet prezentacija predstavlja krupan iskorak - počev od organizacije i klasifikacije, preko vizuelnih elemenata, samog sadržaja i dostupnosti informacija, sve do načela transparentnosti rada naše gradske uprave.

No, prije detaljnijih pojašnjenja o karakteristikama i prednostima aktuelne prezentacije, treba se vratiti u prošlost. Na početak 2011. godine, kada je Prijestonica Cetinje uspostavila zvaničnu internet prezentaciju u doskorašnjem formatu. Internet sajt koji je do juče bio dostupan – a koji je rađen u saradnji Kabineta gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Kancelarije Biznis centar Cetinje, te drugih organa lokalne uprave, gradskog parlamenta, ali i drugih institucija, a često i kroz komunikaciju sa građanima – bilježila je kontinuiran rast posjeta. Otud, najbolje je predstaviti činjenice, koje govore kako internet prezentacija Prijestonice Cetinje, na dnevnoj bazi, danas ima blizu 1.000 redovnih posjetilaca.

Stoga, težeći modernizaciji, implementaciji novih online servisa za građane, osavremenjavanju rada na planu odnosa sa javnošću i jačanju transparentnosti, Prijestonica Cetinje nedavno je počela proces izrade novog internet sajta. Partner gradske uprave u tom poslu bila je kompanija “DAA Montenegro”, u kojoj rade doskorašnji studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, a koja iza sebe ima čitav niz projekata iz sfere web i grafičkog dizajna.

Posmatrajući aktuelne trendove na planu web dizajna, a prevashodno cijene usluga, danas – kada je nova prezentacija dostupna korisnicima – sa pravom možemo reći da je posebno vođeno računa o ekonomičnosti projekta, odnosno da čitav proces nije iziskivao znatnije budžetske troškove.

Mnogo je vremena uloženo u osmišljavanje same konstrukcije, na kojoj počiva posve sadržajan i pregledno kategorizovan sajt sa brojnim servisima za građane. Rezultat toga je prezentacija sa obimnim sadržajem, koja je jednostavna za korišćenje i sistematizovana u osam osnovnih rubrika.

Od danas, na zvaničnoj internet prezentaciji gradske uprave, u rubrici “Građanski biro”, korisnici mogu preuzeti brojne formulare i obrasce u elektronskoj formi, a brojni akti dostupni su i u rubrici “Dokumenta” – počev od poziva, oglasa, konkursa, preko dokumenata iz djelokruga javnih nabavki, finansija ili lokalnih akcionih planova, sve do odluka i ugovora između gradske uprave i drugih lica.

Navedeno je tek dio inovativnih segmenata na internet prezentaciji Prijestonice Cetinje, na kojoj će u predstojećem vremenskom okviru, proces informisanja građana, medijskih kuća i drugih subjekata, teći još dinamičnije i intenzivnije u odnosu na prethodni internet sajt.

Uz sadržaje na crnogorskom jeziku, aktuelnosti sa Cetinja ubuduće će biti dostupne i na engleskom jeziku, na posebnom dijelu internet prezentacije.

Kada je riječ o tehničkim detaljima, novi internet sajt karakteriše moderan dizajn, a tokom njegove izrade implementirani su svi aktuelni vizuelni trendovi. Posebno je vođeno računa o kompatibilnosti sa svim desktop i prenosnim uređajima, uključujući i posljenje standarde prikaza na tablet računarima i mobilnim telefonima. Uprkos kompleksnoj strukturi, prezentacija će biti modularna i otvorena za unos novih rubrika i podrubrika, što nagovještava njen stalan rast i unaprijeđenje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018