Predstavljen master plan višenamjenskog centra MACCOC
27.04.2013


Kako je naglasio predstavnik OMA, budući višenamjenski kompleks zamišljen je kao centar  privrede, produkcije, prezentacije, distribucije i razvitka novih tehnologija i različitih umjetničkih formi: umjetnosti performansa i vizuelnih umjetnosti,  teatra i plesa, muzike i opere, filma i videa, obrazovnih i ekoloških programa, nauke i arhitekture. 

Višenamjenski centar MACCOC, osim kulturnih, razviće i čitav niz privrednih i uslužnih djelatnosti koje bi trebalo da bitno doprinesu kako reanimaciji samog fabričkog kompleksa ’Obod’ tako i revitalizaciji grada Cetinja u cjelini. 

- Izrada master plana, imala je karakter opsežnog i višestranog istraživanja OMA studija. Uz djelovanje našeg stručnog tima, u dosadašnjoj fazi projekta bilo je angažovano i niz stručnih konsultanata. Tokom cjelokupnog procesa, urađeno je i niz komparativnih analiza, odnosno procjena mogućih efekata funkcionisanja kompleksa MACCOC kao spoja privrede i kulture u kontekstu savremene globalne ekonomije – kazao je Shigematsu.

Na površini od 150.000 m2, na kojoj je bio smješten gornji kompleks ’Oboda’, prema planu OMA studija, nalaziće se dio rekonstruisanih, već postojećih objekata, te dio novih sadržaja – zahvaljujući čemu će površina korisnog prostora iznositi oko 73.000 kvadradnih metara.

U dijelu kompleksa koji će biti aktiviran u postojećim zgradama nekadašnjeg ’Oboda’, biće smješteni privredni pogoni, te specifični umjetnički sadržaji. U tom dijelu, kako je naglašeno na prezentaciji, nalaziće se i kancelarijski prostori centra.

U novom bloku zgrada, površine od 34.000 kvadratnih metara, predviđena je gradnja  pozorišta, studija i privrednih sadržaja. U domenu privrede, riječ je o zoni namijenjenoj greenfield investicijama.

Direktor njujorške kancelarije OMA naglasio je i kako će upečatljiv dio višenamjenskog kompleksa predstavljati dio u okolini ulaza – kod kojeg će dominirati novokonstruisana kula, sa dominantno zastupljenim motivima tradicionalne crnogorske arhitekture.

Između tri navedene zone, kako je definisano master planom, nalaziće se prostrana parkovska površina od 30.000 kvadratnih metara, pogodna za različita javna dešavanja na otvorenom prostoru.

Inače, adaptacija hala u kojima će već od narednih sedmica sa radom početi prvi privredni pogoni, već je u toku.

Uspostavljanje višenamjenskog kompleksa MACCOC, zajednički je projekat umjetnice Marine Abramović, Vlade Crne Gore – Ministarstva kulture, te Prijestonice Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018