Održana svečanost povodom 4. januara - Dana osnivanja Prijestonice Cetinje
04.01.2013


Tokom današnje svečanosti, zvanicama i gostima obratio se gradonačelnik Prijestonice Cetinje, koji je naglasio kako 4. januar predstavlja datum od značaja - ne samo za Cetinje, već i za Crnu Goru.

- Jer, prije 531 godinu, upravo četvrtog januara, sazdan je grad koji će u narednim stoljećima postati sjedište crnogorske države, epicentar težnje za slobodom crnogorskog naroda, simbol trajanja Crne Gore i ljubavi prema domovini - istakao je on.

Obrazlažući odluku da ovogodišnja Povelja „Ivan Crnojević“ bude dodijeljena Dimitriju Popoviću, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako je riječ o umjetniku čije stvaralaštvo nije neophodno posebno predstavljati.

- Dovoljno je reći da je on svojim radom ostavio neizbrisiv trag u brojnim umjetničkim disciplinama. Počev od slikarstva, preko vajarstva, sve do književnosti - kazao je gradonačelnik Bogdanović.

 

Priznanje grada,  kako je kazao gradonačelnik Cetinja, Popović je dobio kao „privržen i odan prijatelj Cetinja, kao naš dragi i uvaženi sugrađanin“, koji je, predstavljajući sebe i svoj rad na brojnim renomiranim kulturnim adresama širom svijeta, bio i reprezent svog rodnog Cetinja.

- Istovremeno, ne želim izostaviti ni činjenicu da je ovogodišnji dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“ nedavno inicirao i podržao čitav niz događaja koji su snažno doprinijeli našoj kulturnoj sceni. Kako cetinjskoj, tako i crnogorskoj. Mnogi među vama, u prvom redu, sjetiće se avgustovske promocije knjige „Luča Njegoševe noći“, koja sa pravom može ponijeti epitet jednog od najznačajnijih književnih događaja na Cetinju iz prošle godine. Sa našim prijateljem Dimitrijem Popovićem družili smo se i u septembru, prilikom izložbe njegovih pozorišnih plakata - manifestacije koja je naišla na izuzetan odjek u javnosti. A kada već govorimo o nedavnom periodu, želio bih istaći i izuzetan doprinos Dimitrija Popovića jednom pionirskom poduhvatu u našem gradu. Riječ je o prvom izdanju Cetinjske likovne kolonije, koja je upriličena minule godine, a koja će, uvjeren sam, postati tradicionalan i, kako vrijeme bude odmicalo, sve prepoznatljiviji segment kulturne ponude našeg grada. A uvjeren sam da ćemo u vremenu koje je pred nama biti u prilici da podržimo i nove ideje Dimitrija Popovića koje su vezane za Cetinje - zaključio je on.

Pozdravljajući prisutne, ovogodišnji dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“ iskazao je izuzetno zadovoljstvo

- Želim istaći kako ovo nije priznanje za individualni rad, već znatno šire. Ono se, naime, odnosi na kulturnu paradigmu Cetinja. Grada čija je prošlost odredila njegovu budućnost. Još kada je Cetinje sazdano, u njegove temelje bila je položena knjiga, i to kao da je odredilo njegovu budućnost, da će postati prijestonica kulture - rekao je Dimitrije Popović.

On je iskazao zadovoljstvo i time što Povelju „Ivan Crnojević“ dobija u godini kada će Crna Gora obilježiti dva stoljeća od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

- Tim povodom, ove godine, Cetinju ću podariti svoju skulpturu, a u godini koja slijedi, u svom rodnom gradu promovisaću novu knjigu i upriličiti izložbu radova - istakao je on.

Dimitrije Popović sedmi je dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“, koja se - za izuzetan doprinos razvoju i promociji grada u različitim oblastima - dodjeljuje od 2006. godine.

Prvi dobitnik Povelje bio je akademik dr Dušan Jovanov Martinović, a potom su je dobili još i dr Novak Jovanović, te naš slikar i karikaturista Luka Lagator. Povelje „Ivan Crnojević“ dodijeljene su i esejisti i publicisti Pavlu Đonoviću, velikanu slikarstva Miodragu – Dadu Đuriću, te ministru kulture Branislavu Mićunoviću.

 

Tokom današnje svečanosti, gradonačelnik Bogdanović uručio je i dva priznanja grada. 

- Biću slobodan i da ustvrdim kako je riječ o priznanjima za poseban doprinos, koja pripadaju Vojsci Crne Gore i ženskoj rukometnoj reprezentaciji Crne Gore. Stoga, ovaj događaj, još jedna je prilika da pripadnicima Vojske Crne Gore zahvalim na nesebičnom i požrtvovanom angažmanu na Cetinju tokom vanrednog stanja, uvedenog usljed vremenskih nepogoda u februaru prošle godine. Trudom u tim teškim danima, naši su vojnici stekli izuzetnu naklonost i zahvalnost svih građana, a Prijestonici Cetinje, u tim vanrednim okolnostima, pružili su veliku podršku i dragocjenu pomoć. Istovremeno, ženskoj rukometnoj reprezentaciji Crne Gore želim uputiti čestitku na svim uspjesima vezanim za minulu godinu. U prvom redu, riječ je o osvojenom zlatu na Evropskom prvenstvu u Beogradu, te srebru sa Olimpijskih igara u Londonu, ali, prije svega, o jednom krajnje pozitivnom primjeru i potvrdi da zajedništvo, srčanost i ljubav prema državi čine da svi ciljevi, koliko god udaljeno djelovali, mogu biti dosegnuti – rekao je on.

Priznanje Vojsci Crne Gore za podršku i pomoć gradu tokom vremenskih nepogoda u februaru 2012. godine, primio je načelnik Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić. 

- Drago mi je što smo ovo priznanje, koje predstavlja potvrdu novog imidža Vojske Crne Gore, došlo od strane Prijestonice Cetinje. Ovo je najveće priznanje koje je dobila Vojska Crne Gore. Ovo je veliko priznanje za sve koji su priskočili u pomoć u jednom teškom momentu kakav je, bez sumnje, bilo prošlogodišnje vanredno stanje - naglasio je viceadmiral Samardžić.

Ženska rukometna reprezentacija priznanje je dobila za prošlogodišnja dostignuća na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, odnosno za međunarodnu afirmaciju Crne Gore i crnogorskog sporta. Priznanje je primio predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Bošković.

- Za Rukometni savez Crne Gore, ovo je važno priznanje, tim prije što dolazi iz rukometne sredine. Zahvaljujem građanima Cetinja na podršci i ovu priliku koristim da iskažem uvjerenje da će i 2013. biti uspješna godina za crnogorski rukomet  - rekao je on.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018