Sjećanje na tragediju u Medovskom zalivu
06.01.2013


Tom prilikom, delegacija Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položila je vijence na spomenik “Lovćenska vila”, za koji je naglašeno kako predstavlja simbol ljubavi prema domovini.

Okupljene goste pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je naglasio kako je naša prošlost satkana od mnogih tužnih priča, o ljudima herojima, koji su iznad svega voljeli i branili čast svoje zemlje, a da je ona o velikoj tragediji iseljenika sa broda “Brindizi” jedna od najtužnijih.

- Stradanje stotina crnogorskih iseljenika, koji su se iz daljine uputili ka Balkanskom poluostrvu ne bi li pomogli svojoj domovini i njenim saveznicima u teškim ratnim danima, tragedija je koju pokoljenja nijesu i neće zaboraviti. Naprotiv. Njihova hrabrost i ljubav prema rodnoj zemlji, kojom su bili i vođeni ka obalama Jadrana tokom svog posljednjeg putovanja, zavrijeđuje divljenje i poštovanje. Stoga, i danas, kada smo za još godinu bliži stoljeću od nesreće u Medovskom zalivu, poručujemo da naši sunarodnici, koji su stradali na putu ka slobodi svog i drugih naroda, nikada neće biti zaboravljeni - rekao je on.

Brod “Brindizi” potonuo je 6. januara 1916. godine nadomak albanske luke Šenđin (Medova), kada je na 500 metara od obale naišao na podvodnu minu. Tom prilikom, smrtno je stradalo oko 350 crnogorskih iseljenika sa američkog kontinenta - ratnih dobrovoljaca.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018