Održana promocija monografije „Cetinje u 1000 slika (2009-2024)“ autora Veska S. Pejovića
08.08.2024

Promocija monografije Cetinje u 1000 slika (2009-2024)” autora Veska S. Pejovića održana je sinoć u Njegoševoj ulici na platou Narodne biblioteke i čitaonice Njegoš”.

 

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković kazao je da je inspiracija za ovo djelo naš voljeni grad ispunjen istorijom, kulturom i neizmjernim duhovnim bogatstvom, mjesto gdje svaka ulica nosi priču o prošlim vremenima, o borbi za slobodu i kulturnim i umjetničkim dostignućima koja su oblikovala naš identitet.

 

Zato se svakodnevni život Cetinja, sa svojim živopisnim detaljima i tradicijom koja se susrijeće sa modernim duhom, ne može u potpunosti izraziti i opisati riječima, esejima i pjesmama koje su nastale o njemu. Upravo to je i razlog zbog kojeg je naš sugrađanin Vesko Pejović odlučio da kroz fotografije, nastale iz njegovog svakodnevnog prisustva i učešća u životu zajednice, dočara suštinu Cetinja, spajajući ambijent grada sa energijom i šarmom ljudi i stvarajući tako čaroliju koja na najljepši način afirmiše našu Prijestonicu”, kazao je Đurašković.

 

Đurašković se zahvalio autoru koji je posvetio svoje vrijeme i talenat na pripremi ove monografije, kao i na tome što je njome, kako je naveo, uspio da nas podsjeti na sve ono što nas čini posebnima i da nam pruži priliku da kroz 1000 slika iznova otkrijemo i zavolimo Cetinje.

 

Autor monografije Vesko Pejović istakao je da se iz ljubavi prema rodnom gradu, već 40 godina bavi Cetinjem sa željom da na konkretan način, raznim inicijativama i projektima iz infrastrukture i kulture, pomogne rukovodstvu grada da Cetinje bude ljepše za sve one koji u njemu žive i ljetuju.

 

Prilikom analize par dosadašnjih monografskih izdanja, učinilo mi se da Cetinju nedostaje sveobuhvatnija monografija u kojoj bi bio obrađen i život grada u svim njegovim segmentima, ne samo prošlost, muzeji i spomenici. Da ostane zabilježeno da Cetinje živi, mijenja se, modernizuje”, kazao je on.

 

Prisutnima su se obratili i potpredsjednik CANU-a i akademik Zoran P. Rašović, publicista Marko Špadijer i akademski slikar Dimitrije Popović.

 

Akademik Rašović u svom obraćanju naveo je da su Cetinje i Vesko Pejović nerazdvojno vezani jedno za drugo, te da je ovakvu knjigu mogao prirediti samo čovjek kome je nacionalno osjećanje razvijeno u vrlo jakoj mjeri, a koje je najbolje poznato onim Cetinjanima i njegovim prijateljima koji ga svakodnevno srijeću.

 

Publicista Marko Špadijer, kazao je da Veskova monografija spaja tradicionalno i moderno, fotografije prošlih dana i onih koje čine našu sadašnjost, dok je akademski slikar Dimitrije Popović istakao da je ovom monografijom autor pokazao i dokazao da voli Cetinje više od svih nas.

 

Organizatori večeri bili su JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” i nevladino udruženje “Cetinje-moj grad”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018