Otvoren poziv za podnošenje prijedloga za potencijalne i postojeće start-upove
05.08.2024

Prijestonica Cetinje zajedno sa partnerima, NVO ProAct Hub iz Podgorice, NVO Institut za održive politike, i opština Fushë Arrëz iz Albanije implementiraju prekogranični projekat No Boders for Work“, koji je sufinansiran od strane Evropske unije, a realizuje se u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg-IPA CBC Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Osnovni cilj projekta je unapređenje socijalno inkluzivnog ekonomskog razvoja pograničnih regiona, kroz povećanje zapošljivosti, zapošljavanja i samozapošljavanja na Cetinju i Podgorici u Crnoj Gori i oblasti Fushë Arrëz i Malësi e Madhe u Albaniji. Zapošljavanje ostaje jedan od ključnih izazova među ranjivim grupama kako u Crnoj Gori tako i u Albaniji, a projekat je do sada uspio obučiti i zaposliti desetine mladih ljudi i žena u projektnoj oblasti. Dodatni napori u tom smislu će se sprovoditi i kroz podršku novom i postojećem poslovanju, što će doprinijeti ekonomskom osnaživanju mladih i žena i smanjenju nezaposlenosti.

 

U tom smislu, jedna od komponenti projekta obuhvata podršku kako potencijalnim tako i postojećim biznisima (ne starijim od 3 godine, odnosno start-up) kroz obuku i finansijsku podršku. To će se sprovoditi kroz selekciju kandidata koji žele pokrenuti svoje poslovanje, ili unaprijediti postojeće poslovanje uvođenjem novih proizvoda ili usluga. Proces selekcije kandidata biće organizovan u dva koraka - predselekcija 10 (minimum) i selekcija konačnih 5 kandidata (minimum), koji će dobiti podgrantove za pokretanje svog poslovanja.

 

Prethodno odabranih 10 kandidata će učestvovati u mekoj inkubaciji i individualnom mentorstvu (faza 1), što uključuje podršku u procesu prije apliciranja za podgrantove i koju pružaju stručnjaci za razvoj poslovnih ideja, finansijsko planiranje i upravljanje. Po završetku Faze 1, kroz dodatni proces selekcije, biće odabrano 5 (minimum) najboljih poslovnih ideja/planova za finansijsku podršku/subgranting sa maksimalnim iznosom od 5.000 EUR po aplikantu, nakon čega slijedi dubinska inkubacija (faza 2).

 

  •  SVRHA POZIVA

Svrha Poziva za podnošenje prijedloga projekata je podrška potencijalnim i postojećim preduzetnicima u prekograničnom području Albanije i Crne Gore da započnu ili unaprede svoje poslovanje kroz obuku i finansijsku podršku. Poziv obuhvata proces selekcije u dva koraka - predselekciju od 10 i finalnu selekciju od najmanje 5 kandidata kojima će biti dodijeljeno od 2.000 EUR do maksimalno 5.000 EUR za ulaganje u svoje poslovanje/start-up. Prethodno odabranih 10 kandidata učestvovat će u mekoj inkubaciji i individualnom mentorstvu (faza 1), koji uključuje podršku u procesu prije apliciranja za podgrantove, a pružat će ga stručnjaci za razvoj poslovnih ideja i poslovnih modela, finansijsko planiranje i upravljanje poslovanjem.

 

 

Prethodno odabrani kandidati će blisko sarađivati sa stručnjacima na svojim planovima i prijedlozima koji će biti dostavljeni u drugu fazu selekcije. Po završetku Faze 1, kroz dodatni proces selekcije, biće odabrano najmanje 5 najboljih poslovnih ideja/planova za finansijsku podršku/podgrantiranje sa maksimalnim iznosom od 5.000 EUR po aplikantu, nakon čega slijedi dubinska inkubacija (Faza 2).

Dobitnici pod-grantova će biti u obavezi da registruju svoje firme prije potpisivanja ugovora za pod-grantove (ukoliko već nisu registrovani), za šta će im takođe biti pružena stručna podrška. Po dobijanju finansiranja u maksimalnom iznosu od 5.000 EUR za ulaganje u svoje pojedinačne biznise/start-up, korisnici podgranta će učestvovati u dubinskoj inkubaciji, sa stručnjacima za pravna i računovodstvena pitanja, kao i upravljanje krizama, pregovore i team building.

 

 

  •  KRITERIJUMI ZA IZBOR

Faza 1 (meka - inkubacija):

1. Prijava (Aneks A) dostavljena prije roka

2. Popunjen obrazac za prijavu (nepotpune prijave neće biti prihvaćene)

3. Razrađena poslovna ideja / novi proizvod ili usluga

Prednost će imati prijedlozi koji obuhvataju ranjive grupe, aktivnosti na zapošljavanju ranjivih grupa, poslovne inicijative koje promovišu mobilnost radne snage preko granice, kreiranje novih proizvoda i usluga, razvoj marketinškog plana, strategije umrežavanja, stvaranje operativnih struktura i aktivnosti za izgradnju kapaciteta za ugrožene grupe (žene, mladi, dugotrajno nezaposlene osobe, OSI).

 

Faza 2 (pod-grantiranje i dubinska inkubacija) 

Proces selekcije u drugom koraku će uključivati evaluaciju dostavljenih poslovnih prijedloga/planova razvijenih tokom Faze 1 (meka inkubacija i mentorstvo). Napominjemo da se prijedlozi za sub-grantiranje mogu podnijeti tek nakon završetka Faze 1 i da ih mogu podnijeti samo prethodno odabrani kandidati kojima će biti pružena stručna podrška u izradi njihovih poslovnih prijedloga . Prijedlog može biti ili nova poslovna ideja za potencijalne (nove) start-upove , ili novi proizvod ili usluga za postojeće start-up koji će rezultirati unapređenjem njihovog poslovanja. Prijedlog će morati sadržavati narativni i finansijski dio.

 

Ključni kriterijumi evaluacije za sub-grantiranje će se zasnivati na inovativnosti i održivosti primljenih poslovnih predloga, koji idealno (ali ne isključivo) pripadaju jednom ili kombinacijom sledećih sektora intervencije:

    • Zaštite životne sredine
    • Upravljanje otpadom
    • Poljoprivreda i ruralni razvoj (zelena ekonomija)
    • Turizam
    • Zapošljavanje
    • Kreativne industrije
    • ICT.

Komisija za evaluaciju će odabrati najmanje 5 poslovnih prijedloga za sub-grantiranje , ovisno o raspoloživim sredstvima. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom Pozivu iznose 25.000 EUR.

Po dobijanju finansiranja, podprimateljima će se dati i precizne instrukcije i pratiti namjenski trošenje dodijeljenih sredstava, pri čemu će se nepravilnosti sankcionisati u skladu sa ugovorom o podgrantovima.

 

 

  •  LOKACIJA

Predložene radnje moraju se odvijati na teritoriji Prijestonice Cetinje.

  •  KO SE MOŽE PRIJAVITI

Kandidati moraju biti:

  • Stanovnici ciljanih područja (Crna Gora: Cetinje, Podgorica; Albanija: Fushë Arrëz i Malësi e Madhe ) .
  • Starost između 18 i 40 godina.
  • Direktno odgovoran za pripremu i upravljanje akcijom

 

  •  KAKO SE PRIJAVITI

Kandidati treba da dostave osnovni narativni prijedlog (prijavni obrazac) prema priloženom obrascu (Aneks A). Sadrži opšte podatke o podnosiocu prijave, opis poslovne ideje/novog proizvoda ili usluge, kao i samodeklaraciju koju treba potpisati.

Pored toga, fizička lica treba da dostave kopiju lične karte, a pravna lica kopiju dokumenata o registraciji.

Nepotpune prijave se neće razmatrati. 

 

  • GDJE I KAKO POSLATI PRIJAVU

Prijave se moraju dostaviti u jednom primjerku najkasnije do 20. septembra 2024. godine do 15:00 sati lično, ili poštom na adresu: Baja Pivljanina 2, 81250 Cetinje , ili e-mailom na info@cetinje.me.

 

Za sva pitanja u vezi sa procesom prijavljivanja, zainteresovani kandidati mogu kontaktirati predstavništva Prijestonice Cetinje putem email-a na info@cetinje.me.

 

Odgovori na sva pitanja dobiće se tokom info dana, koji će biti organizovani maksimalno 3 sedmice nakon objave poziva. Konkretni datumi info dana bit će blagovremeno objavljeni na web stranici www.cetinje.me, društvenim mrežama, preko radija Cetinje i portala Cetinjski list (www.cetinjskilist.com).

 

Aplikaciona forma za nove i postojeće startap-ove

Evaluacioni kriterijumi - predselekcija i fonalna selekcija (1. i 2. korak)

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018