Otvorena izložba „Od Mare i Dafine, do Jovane i Stane: žene u fondovima nekadašnjega Dvorskoga arhiva (1485-1833.)"
13.07.2024

Izložba „Od Mare i Dafine, do Jovane i Stane: žene u fondovima nekadašnjega Dvorskoga arhiva (1485 - 1833.)“ istoričara Petra Glenže, otvorena je večeras u Centralnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević”.

 

Izložba predstavija pregled arhivske građe naznačenog fundusa, koji se odnosi na žene i obuhvata period od najstarijega dokumenta iz 1485. i povelje u kojoj se pominje Mara Crnojević, supruga Ivana Crnojevića, pa do 1833. godine i Zakona otačastva, u kojemu su žene zastupljene sa tri člana zakonika.

 

Govoreći na otvaranju izložbe, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković je kazao da je kroz prikazivanje različitih fotoreprodukcija autor izložbe Petar Glendža, približio život crnogorskih žena i njihov položaj, u specifičnim životnim i istorijskim okolnostima.

 

„Crna Gora, sa svojom bogatom istorijom i kulturnom baštinom, dugo je bila zemlja heroja, ratnika i državnika. Međutim, iza svake priče o hrabrosti i istrajnosti stoje i žene čiji su doprinosi često bili nevidljivi, ali ne manje važni. Ova izložba je posvećena njima - majkama, sestrama i suprugama, koje su kroz vjekove doprinosile napretku našeg društva“, kazao je Đurašković.

 

Autor izložbe, istoričar Petar Glendža, kazao je da je za datum otvaranja izložbe odabran 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, želeći da na simboličan način apostrofira ulogu žene u našoj prošlosti, kroz izbor iz ove vrijedne arhivske građe.

 

„Nakon istraživanja građe locirano je, gotovo, 200 dokumenata predmetne tematike, u okviru kojih su se izdvojile nekolike cjeline, na osnovu kojih je građa i klasifikovana. Cjeline obuhvataju: porodične odnose - roditeljstvo, sklapanje braka, razvod, odnosi ili obaveze nakon razvoda ili smti supružnika; darovnice i testamente; imovinski odnosi i najrazličitiji prekršaji; regulisanje statusa i obaveza žena u zakonicima. Takođe, prilikom postavke izložbe, poštovana je i hronologija“, kazao je Glendža.

 

Izložba je realizovana uz pokroviteljstvo Prijestonice Cetinje. Partneri izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018