Čestitka gradonačelnika Đuraškovića povodom 13. jula - Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda
13.07.2024

Gadonačelnik Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića uputio je čestitku povodom 13. jula, Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda:

„Povodom jednog od najznačajnijih datuma iz istorije naše domovine, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam 13. jul - Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda.

Trinaesti jul je svjetionik naše istorije, datum koji je utkan u biće crnogorskog naroda, najznačajniji trenutak našeg kolektivnog identiteta i ponosa i simbol slobodarstva i antifašizma po kojem je Crna Gora prepoznata u cijelom svijetu.

Tog dana, 1941. godine, naši preci su hrabrošću i odlučnošću, koja je nadmašila strahove i izazove tog vremena, ustali protiv fašističke okupacije, neustrašivo braneći našu slobodu i nacionalni identitet. Pored ovog herojskog čina koji afirmisao antifašizam kao temeljni sistem vrijednosti na kome se zasniva savremena Crna Gora, danas se prisjećamo i 13. jula 1878. godine, kada je naša država Berlinskim kongresom stekla formalno međunarodno priznanje svoje nezavisnosti.

Na tekovinama ovih slavnih događaja koji nas podsjećaju na snagu crnogorskog jedinstva i nepokolebljive volje za slobodom, osvanula je i majska zora 2006. godine, kada je na demokratski način obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Dok čuvamo sjećanje na ove istorijske pobjede i simboliku današnjeg dana, neka nas ovaj datum ponosa i slave inspiriše da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze, čuvajući našu domovinu i vrijednosti slobode i pravde koje su naši preci izborili.

Neka je vječna Crne Gora!"

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018