Obilježen Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima u Prijestonici Cetinje
05.06.2024

Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Prijestonice Cetinje, kroz Kancelariju za ljudska i manjinska prava i prevenciju bolesti zavisnosti, u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje, sport i mlade i Domom zdravlja, obilježio je 31. maj – Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima. Ovaj globalni događaj imao je za cilj podizanje svijesti o štetnosti pušenja i značaju očuvanja zdravlja, posebno među mladima.

 

Tim povodom, danas je na Dvorskom trgu organizovano javno crtanje pod nazivom „Kreativnost bez granica, život bez dima“, u saradnji sa srednjom likovnom školom „Petar Lubarda“ i osnovnim školama "Njegoš" i "Lovćenski partizanski odred". Učenici su imali priliku da kroz umjetnost izraze svoje stavove o negativnim efektima duvana.

 

Događaj je postigao nekoliko ključnih ciljeva: podizanje svijesti o štetnosti pušenja, promocija zdravog stila života, osnaživanje mladih u izražavanju kroz umjetnost i edukacija.

 

Kroz kreativne umjetničke izraze, istaknute su ozbiljne zdravstvene posljedice koje pušenje može prouzrokovati, uključujući bolesti srca, rak pluća i druge respiratorne bolesti. Umjetnički radovi privukli su pažnju mnogih prolaznika, koji su se zadržali kako bi pogledali i diskutovali o izloženim radovima. Mnogi građani, a posebno mladi, bili su inspirisani radovima mladih umjetnika da razmisle o usvajanju zdravijih životnih izbora. Kreativni izrazi mladih umjetnika poslali su snažnu poruku o važnosti očuvanja zdravlja i života bez duvanskog dima.

 

Tokom događaja, predstavnici Doma zdravlja su vršili besplatno mjerenje šećera u krvi i visinu krvnog pritiska svim zainteresovanim građanima. Ovo je omogućilo prisutnima da dobiju uvid u svoje zdravstveno stanje i da se dodatno informišu o važnosti redovnih zdravstvenih pregleda.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ustanovila je 31. maj kao Svjetski dan borbe protiv duvanskog dima 1987. godine, kako bi skrenula pažnju na rizike povezane sa upotrebom duvana i promovisala efikasne politike za smanjenje potrošnje duvanskih proizvoda. Pušenje je vodeći uzrok smrti i bolesti koje se mogu spriječiti, te je neophodno kontinuirano raditi na edukaciji i podizanju svijesti u cilju smanjenja broja pušača.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018