Dnevne novine: Najbolji gradovi za ulaganje Cetinje, Tivat i Danilovgrad
19.01.2013


Privredna komora Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i sagovornici pomenutog dnevnika iz različitih privrednih sfera, Prijestonicu Cetinje uvrstili su među vodeće jedinice lokalne uprave prevashodno zbog ponuđenog paketa stimulativnih mjera, uklanjanja biznis barijera, te zbog znanja i volje lokalne samouprave u pogledu komunikacije sa investitorima.

- Odgovor na pitanje koja su tri najbolja, odnosno najgora grada za ulaganje vrlo je teško dobiti, zbog velikog broja faktora koje tu treba uvrstiti i na koje se treba osvrnuti. Prema mišljenju privrednika, za ulaganje su najbolji Cetinje, Tivat i Danilovgrad, zbog znanja i volje lokalne samouprave da privuku investitore - navedeno je, između ostalog, u današnjoj priči „Dnevnih novina“.

Jedan od krucijalnih segmenata na planu otklanjanja biznis barijera, prema mišljenju sagovornika „Dnevnih novina“, jeste stvaranje efikasne i ekonomične lokalne administracije - po čemu je Prijestonica Cetinje već prepoznata.

- Što se tiče uštede vremena potrebnog za sprovođenje procedure, kako lokalne samouprave tako i samih investitora, poslodavci kao pozitivan primjer navode napredak Opštine Danilovgrad, ali i Prijestonice Cetinje, koja je kreirala paket stimulativnih mjera za privlačenje investitora - kažu sagovornici iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Sličan je i stav koji je „Dnevnim novinama“ predočen iz Privredne komore Crne Gore.

- U Privrednoj komori Crne Gore kao pozitivne primjere, kada su investicije u pitanju, navode opštine Nikšić i Pljevlja, što, kako su kazali, potvrđuju i izvještaji Svjetske banke o lakoći poslovanja u Jugoistočnoj Evropi za 2011. godinu. Ističu da postoje mnogi pozitivni primjeri iz prakse lokalnih samouprava na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, pri čemu navode Cetinje, Bijelo Polje i Tivat.

Iz pomenute organizacije posebno su se osvrnuli na stimulativni paket mjera Prijestonice Cetinje namijenjen investitorima.

- Cetinje je ponudilo povoljan paket stimulativnih mjera za zainteresovane investitore („Cetinje - Friendly Business Environment“). Svu oni koji se u narednom periodu odluče da otpočnu biznis u tom gradu, mogu računati na besplatnu naknadu za komunalno opremanje zemljišta, oslobađanje od plaćanja poreza na neporetnost do tri godine poslovanja i drugo - kazali su iz Privredne komore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018