Preventivna predavanja i anketa o upotrebi pirotehničkih sredstava
22.01.2013


Predavanja su održana tokom decembra, a riječ je o trećoj godini tokom kojeg je u obrazovnim ustanovama u crnogorskoj Prijestonici upriličena pomenuta aktivnost. U sklopu projekta, ovog puta, sprovedena je i anonimna anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 1.042 učenika - počev od šestih razreda osnovnih škola, sve do maturanata.

- Od ukupnog broja ispitanika, njih 178 navelo je da nikada nije bacilo petardu. Riječ je o 37,5 odsto ispitanih učenica, te 2,2 procenta ispitanih učenika. Najviše ispitanika, njih 33,7 odsto, pirotehnička sredstva prvi put koristili su u uzrastu od pet do šest godina, nakon čega slijede oni koji su prvi put bacilli petarde u uzrastu od deset godina, kojih ima 19,4 odsto. Zabrinjava činjenica da više od pola (51,5 odsto) anketiranih učenika koji su koristili ili koriste pirotehnička sredstva, njih kupuju lično, zatim slijede drugovi (26,4 odsto), dok su na trećem mjestu starija braća ili sestre (13,8). Nije zanemarljiv ni procenat onih koji su naveli da im pirotehnička sredstva kupuju roditelji - saopšteno je iz Doma zdravlja Cetinje - Savjetovalište za mlade.

 

Istraživanje je pokazalo i da je znatan procenat učenica i učenika srednjih škola koji su se izjavnili da više ne koriste petarde i druga pirotehnička sredstva. 

- Takođe, na osnovu odgovora anketiranih učenika, može se zaključiti kako su im pirotehnička sredstva danas dostupna u znatno manjoj mjeri nego ranije – navedeno je iz Doma zdravlja Cetinje.
  
Većina osnovaca i srednjoškolaca, petarde i druga pirotehnička sredstva koristi isključivo uoči Nove godine i Božića.

- Na osnovu podataka kojima raspolažu cetinjske zdravstvene ustanove, može se konstatovati da su akcije Doma zdravlja Cetinje i Uprave policije - ispostava Cetinje, koje su krajem prošle godine, ali i tokom prethodnih godina sprovođene u školama, dale rezultata. Broj onih koji su zatražili medicinsku pomoć usljed povreda nastalih prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, u bitnoj je mjeri manji u odnosu na raniji period - zaključili su predstavnici institucija koje učestvuju u realizaciji akcije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018