Narodna biblioteka i čitaonica "Njegoš": Proslava 145 godina postojanja
02.02.2013


Najstarija crnogorska biblioteka utemeljena je 1868. godine, i to kao Cetinjska čitaonica. Dvanaest godina kasnije, u sklopu čitaonice sa radom je počela i prva javna narodna biblioteka u slobodnom dijelu Crne Gore.

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“, tokom svog dugog trajanja, izgradila je izuzetan renome, te i danas pripada krugu vodećih bibliotekarskih institucija u zemlji.

Tokom prošlosti, gradska biblioteka okupljala je i do 2.500 članova. Danas Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ ima oko 500 članova, te više od 112 hiljada bibliotečkih jedinica. Od tog broja, najveći dio čine monografske i serijske publikacije. 

Cjelokupna literatura segmentirana je u pet odjeljenja - za odrasle, za djecu, periodika, zavičajni fond i odjeljenje obrade. Od 2007. godine, cetinjska gradska biblioteka involvirana je u sistem COBISS, pomoću kojeg je omogućen pregled građe na internetu.

Svečana proslava povodom 145 godina od osnivanja današnje Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ biće upriličena u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, u ponedjeljak, 4. februara, sa početkom u 18 časova.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018