Proglašeni najbolji sportisti i sportski radnici grada u 2012. godini
04.02.2013


U konkurenciji sportskih ekipa, najbolji tokom 2012. godine bili su rukometaši „Lovćena“, a nagrada Prijestonice Cetinje namijenjena najboljem sportisti grada pripala je kapitenu tog kluba Igoru Markoviću. Najbolji mladi sportista Prijestonice Cetinje za 2012. godinu je stonoteniser „Lovćena“ Filip Radović, a šef stručnog štaba pomenutog kluba Čedo Damjanović osvojio je priznanje za najboljeg trenera. Najbolji sportski radnik grada u 2012. godini bio je Vesko Lipovina (Stonoteniski klub „Lovćen“).

Priznanja najboljim sportistima i sportskim radnicima dodijelio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, koji je ocijenio kako su cetinjski sportisti 2012. godine ostvarili izuzetno zapažene rezultate.

- Prošle godine bili smo posebno ponosni na naše rukometaše, koji su na Cetinje, nakon čitavog niza godina, vratili „duplu krunu“ i time jasno naznačili da je naš grad opet Prijestonica crnogorskog rukometa. Sredina u kojoj se igra najbolji rukomet u zemlji. Da je tako, svjedoči i naš Igor Marković i čitav niz naših drugih sugrađana, koji su standardni reprezentativci Crne Gore. Ne želim izostaviti ni naš fudbalski klub, koji ove godine slavi stoljeće postojanja, a koji će, što odavde želim posebno naglasiti, ostati prvoligaš, na zadovoljstvo svih nas, koji volimo i podržavamo „Lovćen“. Iza nas je i posebno važna godina i na planu košarke. Jer, uz standardne učesnike najkvalitetnijeg državnog takmičenja - košarkaše „Lovćena“, prošle godine, svoj prvi nastup u Prvoj ligi okončale su i mlade darovite košarkašice tog kluba. O uspjesima Stonoteniskog kluba „Lovćen“, možda najbolje govori broj današnjih, ali i priznanja koje su njegovi takmičari osvojili tokom minule godine. Riječ je o primjeru kluba koji počiva na zdravim temeljima, na radu i disciplini, ali i o pokazatelju da u sportu, kao i u životu, trud uvijek biva nagrađen i krunisan uspjehom. Na putu uspjeha, što me posebno raduje, bili su i naši borci - bokseri, kik bokseri, džudistkinje i džudisti. Drago mi je i zbog toga što je Cetinje danas prepoznato kao sredina u kojoj egzistiraju uspješni protagonisti bodi bildinga, ali i što u našem gradu postoje ljudi koji i dalje njeguju tradicije iz davnih dana, pa je Cetinje tako tokom prošle godine bilo domaćin mečeva i turnira u bilijaru, šahu i drugim disciplinama. Neću izostaviti ni automobilizam, ali ni naš atletski klub „Lovćen“, čiji takmičari sa pravom jesu nade crnogorskog sporta, a koji i dalje stoji iza jedne od najuspješnijih uličnih trka u zemlji - kazao je on.

Gradonačelnik Bogdanović podsjetio je i kako je naš grad prošle godine bio dobar domaćin čitavog niza međunarodnih sportskih susreta.

- Godina je počela nastupima naših rukometaša, koji su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, na Cetinju ugostili Belgiju i Letoniju. I upravo sa Cetinja, muška rukometna reprezentacija Crne Gore krenula je putem slave, ka Svjetskom prvenstvu u Španiji. A o zasluzi cetinjskih sportista za taj, gotovo neslućeni uspjeh nacionalnog tima, izlišno je i govoriti. Košarkašice Crne Gore nijesu mijenjale sredinu. Uvijek pune tribine cetinjske dvorane, i ovog su puta bile motiv više za naše sportistkinje, koje su izborile plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo. Podsjetiću i da je Cetinje, nakon dužeg niza godina, bilo domaćin velike bokserske revije, tokom koje je branjen naslov prvaka svijeta, a tokom koje je, što posebno želim istaći, naš borac Dragan Roganović konačno nastupio pred svojom publikom, pred svojim brojnim sugrađanima – istakao je on.

Gradska uprava, kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, ostala je vjeran partner cetinjskih sportista i sportskih organizacija.

- U skladu sa svojim mogućnostima, a često i iznad njih, trudili smo se da, zajedno sa našim Javnim preduzećem „Sportski centar“, budemo partner i saveznik onima za koje navijamo i čijim se uspjesima istinski radujemo. Uz to, za potrebe funkcionisanja dijela sportskih klubova, privukli smo i sponzore, kojih će, duboko sam uvjeren, u ovoj godini biti još više - a sve u cilju afirmacije cetinjskog sporta i podrške cetinjskim sportistima. Jer, oni, koji nastupaju za cetinjske sportske kolektive, oni čije nastupe gledamo i na najznačajnijim globalnim svjetskim smotrama i oni, čije vrijeme tek dolazi, a koji su danas sa nama, zaslužuju podstrek i široku podršku za svoj rad i posvećenost - zaključio je on.

 

Najbolji sportista grada za prošlu godinu je kapiten RK „Lovćen“ i reprezentativac Crne Gore Igor Marković. Tokom 2012. godine, Marković je sa „Lovćenom“ osvojio prvenstvo i Kup Crne Gore, te peto mjesto u regionalnoj SEHA ligi. Bio je kapiten ekipe „Lovćena“ koja je, nakon čitavog niza godina, opet nastupila u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a tokom 2012. godine neizostavni su bili i njegovi nastupi za mušku rukometnu reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo. 

Marković je priznanje zavrijedio glasovima predstavnika 11 sportskih organizacija, a u konkurenciji je još bio i član Crnogorskog bokserskog kluba „Cetinje“ Dragan Roganović.

Baš kao i minule godine, i ovog puta, za najbolji sportski kolektiv grada proglašen je Rukometni klub „Lovćen“. Najbolji crnogorski muški rukometni klub dominirao je u domaćim takmičenjima - u maju je osvojena „dupla kruna“, a izuzetna serija nastavljena je i tokom prvog dijela aktuelne sezone. U sklopu regionalne SEHA lige, „Lovćen“ je pružao zapažene partije, na Cetinju su redom sportske poraze trpjela velika imena rukometa iz susjedstva - počev od „Bosne“, „Borca“, „Metaloplastike“ i „Crvene zvezde“, sve do četvrtfinalista Lige šampiona, ekipe „Zagreba“. „Lovćen“ je nastupio i na kvalifikacionom turniru za Ligu šampiona, održanom u Beogradu.

Za najbolji sportski kolektiv grada, RK „Lovćen“ izabran je glasovima predstavnika 12 sportskih organizacija, a u konkurenciji su još bili i Stonoteniski klub „Lovćen“, Crnogorski bokserski klub „Cetinje“, Kik boks klub „Lovćen“ i Društvo sportskih rekreativaca „Veterani“.

Najbolji trener u Prijestonici Cetinje za 2012. godinu je Čedo Damjanović, iz Stonoteniskog kluba „Lovćen“. Damjanović, koji je tokom prošlosti sa uspjehom nastupao za „Lovćen“, od 2007. godine vodi mlađe kategorije u tom kolektivu. Za relativno kratko vrijeme, izuzetnim pristupom radu, napravio je kvalitetnu ekipu koja je do danas postigla vanserijske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Stoga, „Lovćen“ ne samo da je dominantan u svim takmičenjima mlađih selekcija, već je riječ o rezultatima kakve do danas, u toj kategoriji, nije ostvario nijedan crnogorski klub.

Damjanović je priznanje dobio zahvaljujući glasovima predstavnika osam sportskih organizacija grada, a u konkurenciji su bili i treneri Pero Milošević, Dragan Radović, Radovan Kavaja, Maja Vicković i Zoran Abramović.

Daroviti član Stonoteniskog kluba „Lovćen“ Filip Radović najbolji je mladi sportista grada u 2012. godini. Jedan od najtalentovanijih mladih stonotenisera u zemlji i regionu, takmiči se u čak četiri kategorije. Apsolutni je šampion Crne Gore u svim kategorijama kadeta, a osvajač je TOP 16 Crne Gore u kategorijama za najmlađe i mlađe kadete. Na međunarodnim takmičenjima postiže izuzetne rezultate i osvajač je mnogih međunarodnih turnira. Samo tokom prošle godine, na međunarodnim turnirima u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj osvojio je čak sedam odličja.

Izbor Radovića podržali su predstavnici deset sportskih organizacija, a u konkurenciji su bili i Darko Perišić (Atletski klub „Lovćen“), Luka Babić (Kik boks klub „Lovćen“) i Vuk Đurović (Klub dizanja tegova, body building i fitnes „Herkul“).

Za najboljeg sportskog radnika u 2012. godini izabran je sekretar Stonoteniskog kluba „Lovćen“ i generalni sekretar Stonoteniskog saveza Crne Gore Vesko Lipovina. Za njega su glasali predstavnici šest sportskih organizacija, a u konkurenciji su bili i Dejan Mlađen (Košarkaški klub „Lovćen“), Vojo Knežević (Džudo klub „Crnogorac“), Jovo Lagator (Rukometni klub „Lovćen“) i Peđa Vujanović (Rukometni klub „Lovćen“).

U ime nagrađenih, prisutne je pozdravio najbolji trener za 2012. godinu Čedo Damjanović.

Shodno ostvarenim rezultatima iz prošle godine, dodijeljene su i dvije nagrade grada mladim sportistima Darku Perišiću (Atletski klub „Lovćen“) i Nikši Vujanoviću (Stonoteniski klub „Lovćen“).

Dodjela priznanja upriličena je u Muzeju novca.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018