Obilježeno 145 godina od osnivanja Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“
04.02.2013


Tokom događaja, naglašeno je kako je nekad prva biblioteka u slobodnoj Crnoj Gori - Cetinjska čitaonica, još od prvih dana postojanja, predstavljala kulturno žarište crnogorske Prijestonice, te da je njena prosvjetiteljska uloga u potpunosti afirmisana i ostvarena.

Obraćajući se prisutnim zvanicama, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je da Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ pripada redu institucija od državnog značaja.

- Kada govorimo o našoj gradskoj biblioteci i čitaonici, o njenoj dugovječnosti, zapravo, istovremeno govorimo i o crnogorskoj kulturi, o prosvjetiteljstvu na našim prostorima. Za svog dugog trajanja, radom i nasljeđem, cetinjska čitaonica postala je neizostavan dio kulturnog spektra našeg naroda i naše zemlje. Imajući u vidu bogat istorijat i apsolutno jedinstven, a prevashodno dragocjen fond, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ danas je jedna od onih institucija po kojima se Cetinje, kao centar crnogorske kulture, prepoznaje  - rekao je on.

 

Direktorica Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ Saša Lovre - Božović kazala je kako proslava biblioteke koja nosi ime Petra II Petrovića Njegoša predstavlja uvod u događaje koji će biti upriličeni povodom 200. godišnjice rođenja našeg slavnog pjesnika i vladara.

Prisutnima na večerašnjem skupu obratila se i direktorica Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović, koja je istakla da Cetinjska čitaonica, sa svim dostignućima, predstavlja svojevrsni kamen međaš prošlosti i budućnosti, pismenosti i profesionalizacije bibliotečke djelatnosti kod nas.

- Osvrt na daleku prošlost Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ nikada nije bio, niti će biti samo pogled uprt u istoriju Cetinjske čitaonice, već je to iznova i povod za ponovno čitanje i vrednovanje istorije naše pismenosti i kulture - zaključila je Đurović.

 

Tokom večerašnje svečanosti, upriličen je i sadržajan umjetnički program, tokom kojeg su nastupili glumci Ivana Mrvaljević i Danilo Čelebić, muzičarka Žana Marinković, te operska pjevačica Aleksandra Vojvodić - Jovović. 

Takođe, u sklopu svečane proslave 145 godina od osnivanja Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“, emitovan je i dokumentarni film o radu te institucije.

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ u svom fondu ima više od 112 hiljada jedinica. Literatura je segmentirana u pet odjeljenja - za odrasle, za djecu, periodika, zavičajni fond i odjeljenje obrade. Od 2007. godine, cetinjska gradska biblioteka involvirana je u sistem COBISS, pomoću kojeg je omogućen pregled građe na internetu.

Danas, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ ima više od 500 članova.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018