Počeo besplatni kurs francuskog jezika; najavljeno otvaranje „Francuskog ugla“ na Cetinju
05.02.2013


Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović iskazao je zadovoljstvo intenzivnom saradnjom gradske uprave, fondacija “Petrović Njegoš” i “Robert Šuman”, te Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević”, koja je rezultirala novim besplatnim ciklusom učenja stranog jezika za građane crnogorske Prijestonice.

On je, takođe, naglasio i značaj predstojećeg otvaranja “Francuskog ugla” na Cetinju, dodajući da će taj događaj predstavljati dodatni doprinos unaprijeđenju crnogorsko - francuskih odnosa.

- Vjerujem da će osnivanje “Francuskog ugla” na Cetinju, i to upravo u muzejskom dijelu biblioteke u bivšem zdanju francuskog poslanstva, predstavljati još jedan snažan podsticaj širenju duha francuske kultrure, njegovih vrijednosti i posebnosti - zaključio je on.

 

Polaznike skupa pozdravio je i princ Nikola II Petrović Njegoš, koji je takođe istakao značaj međuinstitucionalne saradnje. On je dodao i kako će “Francuski ugao” na Cetinju sa radom početi već u aprilu tekuće godine.

- Sa adaptacijom prostora u bivšem francuskom poslanstvu krenućemo već narednog mjeseca, tako da će “Francuski ugao” biti otvoren već u aprilu. Za početak, radiće subotom popodne, a ovom prilikom ne želim propustiti ni da pomenem kako ćemo ove godine, zajedno sa fondacijom “Robert Šuman” organizovati i okrugli sto na temu evropskih integracija - kazao je princ Nikola.

Nakon besplatnog kursa italijanskog jezika, Centralna narodna biblioteka “Đurđe Crnojević” ugostila je i polaznike kursa francuskog jezika. Prisutne je pozdravila i direktorica te institucije Jelena Đurović.

- Nacionalna biblioteka Crne Gore sa velikim zadovoljstvom odazvala se pozivu da pruži podršku jednoj ovakvoj inicijativi. Jezik Voltera, Igoa, Balzaka, Žida, Prusta, Sartra i toliko drugih francuskih genija koji su duhovno uzdizali civilizaciju u Crnoj Gori, kao i u čitavom svijetu, predstavlja odraz posebnog kulturnog identiteta - rekla je ona.

Osnovni kurs francuskog jezika za početnike pohađaće pedeset izabranih polaznika. S obzirom na izuzetno interesovanje, naredno izdanje kursa počeće već kroz tri mjeseca.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018