Ministar Numanović boravio u posjeti Prijestonici Cetinje
07.02.2013


Tokom susreta, razmatrano je niz pitanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava, vezanih za Prijestonicu Cetinje. U fokusu su bile teme vezane za RE populaciju, osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, dječja prava, te za rodnu ravnopravnost.

Gradonačelnik Bogdanović informisao je ministra Numanovića o aktuelnoj situaciji RE zajednice u naselju Zagrablje, konstatujući kako je u narednom periodu neophodno preduzeti dodatne aktivnosti u pravcu njihovog obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kao i pomoći u rješavanju stambenih problema.

Ministar Numanović istakao je kako je Prijestonica Cetinje do sada napravila niz konkretnih koraka na planu integracije RE populacije. O tome, kako je on istakao, svjedoči činjenica da u javnim preduzećima gradske uprave danas radi niz pripadnika RE populacije, ali i da se više od 20 djece koja pripadaju toj zajednici školuje u cetinjskim obrazovnim institucijama. Dogovoreno je da se srednjoškolci i studenti RE populacije stimulišu da nastave školovanje dok Ministarstvo u tom smislu obezbjeđuje stipendije. 

Govoreći o položaju osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju, gradonačelnik Bogdanović izrazio je zadovoljstvo time što radovi na gradnji Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju teku planiranom dinamikom. On je dodao i kako je Prijestonica Cetinje krajem proteklog mjeseca donijela Rješenje o obrazovanju Savjeta za pitanja lica sa invaliditetom.

Ministar Numanović iskazao je uvjerenje kako će sve dosad preduzete aktivnosti gradske uprave i njenih partnera doprinijeti intenzivnoj afirmaciji prava osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju, što je, kako je on istakao, obaveza svake lokalne zajednice.

Lokalni planovi akcije za mlade i akcije za djecu, koji su već usvojeni u gradskom parlamentu, prema obostranoj konstataciji, predstavljaju pozitivan primjer u pogledu ostvarenja i zaštite dječjih prava na lokalnom nivou.

Ministar Numanović, takođe, naglasio je značaj dosadašnjeg rada Prijestonice Cetinje iz oblasti rodne ravnopravnosti. U tom pogledu, gradonačelnik Bogdanović istakao je da je Prijestonica Cetinje prva lokalna uprava u zemlji koja je uspostavila Kancelariju za rodnu ravnopravnost, a koja je dosad preduzela čitav niz aktivnosti, prevashodno u pogledu izrade lokalnog plana akcije za postizanje rodne ravnopravnosti, te podsticaja ženskom preduzetništvu.

Tokom susreta, govoreno je i o prevenciji nasilja nad ženama i djecom, pri čemu je zaključeno kako ohrabruje konstantno smanjenje broja tih slučajeva u posljednje dvije godine na Cetinju. Dogovoren je nastavak edukacije za predstavnike lokalne zajednice i Uprave policije na temu prepoznavanja i zaštite osoba od svih oblika diskriminacije. 

- Drago mi je što sam svoju prvu aktivnost u sklopu serije posjeta crnogorskim gradovima počeo upravo ovdje. Prijestonica Cetinje prednjači u oblasti ljudskih prava, o tome govore uspostavljeni servisi, statistika i drugi indikatori. No, u cilju zaštite i afirmacije ljudskih i manjinskih prava, neophodno je i ubuduće ulagati intenzivne napore – izjavio je ministar Numanović.

Gradonačelnik Bogdanović takođe je iskazao zadovoljstvo susretom sa ministrom za ljudska i manjinska prava.

- Danas smo razgovarali o čitavom nizu tema, pri čemu smo napravili osvrt na dosad realizovane aktivnosti Prijestonice Cetinje, ali i na naše buduće planove. Naravno, posebno smo akcentovali i smjernice saradnje naše lokalne uprave i Ministarstva za ljudska i manjinska prava - zaključio je on.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018