Održana panel diskusija „Uloga i značaj lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija“
14.02.2013


Tokom dvočasovnog skupa, brojnim posjetiocima obratili su se gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer, generalna direktorka za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović i izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović naglasio je kako jedinice lokalne samouprave imaju izuzetno važnu ulogu u procesu evropskih integracija.

- Neizostavna uloga i značaj jedinica lokalne samouprave, danas se, prije svega, može sagledati i kroz zvaničnu statistiku. A ona govori da se više od polovine, odnosno, gotovo 75 odsto svih regulativa i propisa u članicama Evropske unije, sprovode upravo na lokalnom nivou. Neću pogriješiti ni ako ustvrdim da za rad naše države u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, svi nivoi vlasti dijele važnu odgovornost. Otud, cijenim i kako je naša obaveza da, ne čekajući datum i godinu prijema Crne Gore u punopravno članstvo, preduzmemo sve kako bi, kao čitav sistem lokalne samouprave, sasvim spremno dočekali taj momenat. Iz toga, nadalje, proizilazi da svaki grad, odnosno svaka opština ponaosob, mora dati maksimalan doprinos tom cilju - rekao je on.

 

Gradonačelnik Bogdanović podsjetio je kako je Prijestonica Cetinje prije dvije godine formirala Odjeljenje za evropske integracije. Poseban uspjeh gradske uprave, kako je on istakao, predstavlja i aktivan angažman povodom projekata čiju realizaciju podržava Evropska unija.

- Drago mi je što danas mogu istaći kako je u nedavnom periodu odobreno šest projekata Prijestonice Cetinje, od kojih su dva već u fazi realizacije. Uz to, naša gradska uprava trenutno je posvećena izradi još dva projekta sa kojima ćemo, takođe, aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije. Sfere u kojima ćemo, upravo zahvaljujući tim projektima, postići znatan napredak brojne su i raznovrsne – počev od komunalne infrastrukture i unaprijeđenja energetske efikasnosti, preko turizma i arheologije, sve do poljoprivrede ili sporta. A saradnja na dijelu projekata, istodobno, uticala je da Cetinje, kroz programe prekogranične saradnje, uspostavi, intenzivira ili čak obnovi svoje relacije sa nama dragim i prijateljskim gradovima iz susjedstva. Primjer tome jesu Dubrovnik i Skadar - zaključio je on.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je kako lokalne samouprave, kao najneposrednija grana vlasti, imaju posebnu odgovornost u procesu evropskih integracija.

- Lokalne vlasti građanima moraju da objasne kako funkcionišu institucije Evropske unije i koje su prednosti članstva. Takođe, gradovi i opštine moraju da nastave sa jačanjem svojih kapaciteta, kako bi odgovorili svim izazovima i zadacima koji očekuju Crnu Goru u predstojećem razdoblju integracija. Kada je riječ o Cetinju, naša Delegacija pruža podršku ovdašnjoj lokalnoj upravi kroz IPA programe i zaista vjerujem da ovaj grad ima budućnost u pogledu turizma, kulture i drugih sfera - naglasio je Drobnič.

Tokom današnje panel diskusije, prisutne je pozdravio i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer.

- Pristupanje Evropskoj uniji predstavlja jedinstvenu priliku za Crnu Goru, državu koja je u prošlosti aktivno učestvovala u ispisivanju stranica evropske istorije. Riječ je o dugom procesu, koji zahtijeva angažman svih nivoa vlasti, a koji crnogorskim gradovima može donijeti veliku korist. Stoga, mogu reći da i pred lokalnim upravama u procesu evropskih integracija stoje zahtjevni zadaci - poručio je on. 

Generalna direktorka za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović kazala je kako dosadašnji proces pregovora Crne Gore sa EU teče planiranom dinamikom.

- Proces evropskih integracija, jednostavno, proces je koji se tiče svih nas. Jako je važno da svi građani saznaju koji su rezultati i benefiti procesa evropskih integracija. A upravo na tom planu, izuzetna uloga leži i na jedinicama lokalne samouprave - istakla je ona.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kazala je kako će pomenuta organizacija svojim novim projektom, do juna, obići šest crnogorskih gradova.

- Proces pregovaranja predstavlja period brojnih izazova za našu državu. Danas možemo reći kako je Crna Gora otvorenija i spremnija za te izazove više nego ikad, no moramo znati da su pred nama i dalje brojne reforme i zadaci - zaključila je ona.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018