Gradonačelnik Bogdanović govorio na skupu "Austrian Business Circle"
07.03.2013


Posjetiocima događaja, koji su, uz pokroviteljstvo „Hypo Alpe-Adria-Bank“, organizovali Ambasada Republike Austrije u Crnoj Gori i Austrijska federalna privredna komora, gradonačelnik Bogdanović obratio se kao počasni govornik, pri čemu su u fokusu bile teme koje se tiču poslovnog ambijenta i investicija, kao ključnog generatora razvoja lokalnih zajednica.

- Uvažavajući potrebe investitora, a motivisani činjenicom da u procesu privlačenja slobodnog kapitala važnu ulogu ima i fiskalna politika na lokalnom nivou, Prijestonica Cetinje kreirala je paket stimulansa, dominantno oslonjen na veoma konkurentnu finansijsku politiku. Riječ je o brojnim povoljnostima - jedinstvenim za crnogorsko, ali i područje čitavog regiona. Na taj način, lokalna administracija Cetinja, pored besplatne savjetodavne i administrativne podrške investitorima i atraktivnih biznis zona, budućim investitorima ponudila je i izuzetno povoljan fiskalni okvir - istakao je gradonačelnik Bogdanović.

On je prisutne upoznao i sa procesom uspostavljanja dvije biznis zone - višenamjenskog centra MACCOC na prostoru nekadašnjeg gornjeg kompleksa „Oboda“, te zone namijenjene greenfield investicijama.

Gradonačelnik Bogdanović, takođe, posebno je naglasio i koji su drugi instrumenti i mehanizmi podrške koje Prijestonica Cetinje već sada nudi zainteresovanim investitorima, ali i postojećim privrednicima. 

- Imajući u vidu potrebu investitora za efikasnom lokalnom administracijom, Prijestonica Cetinje je u decembru 2012. godine, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i USAID, počela pružati usluge putem servisa „One stop shop“. Na taj način, svima koji djeluju u sferi privrede, naša lokalna uprava efikasno i kvalitetno izdaje svu potrebnu dokumentaciju, što je snažno uticalo na uklanjanje brojnih biznis barijera. Takođe, u sklopu Biznis centra Cetinje, uspostavili smo savjetnički tim, koji zainteresovanim investitorima pruža besplatnu savjetodavnu podršku u dijelu analize domaćeg tržišta, analize tržišta rada, potencijalhih izvora finansiranja biznisa, raspoloživih lokacija za pokretanje biznisa, te izrade biznis planova i svih drugih administrativnih procedura za realizaciju njihovih ideja. Na taj način smo investitorima obezbjedili punu administrativnu i savjetodavnu podršku prilikom pokretanja biznisa – istakao je on, zaključujući kako lokalne uprave danas svojim djelovanjem moraju preuzeti ulogu pokretača ekonomskog razvoja lokalnih zajednica.

Uz gradonačelnika Bogdanovića, na skupu „Austrian Business Circle“ govorilo je i ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Martin Pamer, te glavni izvršni direktor „Hypo – Alpe – Adria – Bank“ za Crnu Goru Zoran Vojinović.

Večerašnjem događaju u Podgorici prisustvovao je i predsjednik Kongresa opština i regija u Savjetu Evrope i predsjednik Skupštine Pokrajine Tirol dr Hervig van Sta, koji je, uoči samog skupa, razgovarao sa gradonačelnikom Bogdanovićem.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018