Dimitrije Popović: Otkrivanje skulpture na Cetinju 18. maja
19.03.2013


U pomenutom tekstu, Dimitrije Popović, između ostalog, precizirao je kako će njegova skulptura „U čast Njegoševe misli“ biti otkrivena na Cetinju 18. maja. 

Program obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša podrazumijevaće više događaja u kojima će učestvovati Popović, a u nastavku, integralno prenosimo današnji tekst „Večernjeg lista“.

Dimitrije Popović izradio spomenik Petru II Petroviću Njegošu

Prvi smo vidjeli Dimitrijevu skulpturu povodom 200. obljetnice rođenja Petra Petrovića II. Njegoša koja će biti svečano otkrivena u Cetinju

Tri je godine Dimitrije Popović razrađivao ideju o skulpturi "U čast Njegoševe misli", a prošli ju je tjedan dovršio kako bi bila spremna za svečanost proslave 200. obljetnice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša koja se obilježava u svibnju u Cetinju.

Kompozicija izvedena u bronci i rostfraju dovršena je u Ljevaonici umjetnina Likovne akademije i radionici Koprivnjak i spremna je za zagrebačku promociju koja će se održati 4. travnja u muzeju Mimara.

Tada će se promovirati i knjiga "Njegoš i Hrvati" grupe autora koja kroz razne dokumente govori o prožimanju dvije kultura, hrvatske i crnogorske u doba Petra II. Petrovića Njegoša i bana Josipa Jelačića. Forma skulpture proizlazi iz simbolike motiva koji se iz literarnog izraza transponira u likovni oblik.

Njegoš u svojoj pjesmi  "Crnogorac k svemogućem Bogu" govori o nemogućnosti čovjeka da spozna stvoritelja, a samim tim i samoga sebe. Čovjek je  "tragični mikrokozam".

Dugački zašiljeni krak skulpture usmjeren prema nebu simbolizira nedokučivost kozmičke tajne, dok drugi zašiljeni krak sugerira ograničeni domet ljudske svijesti, spoznaje.

Glava je u metamorfoznoj anatomiji i simbolizira napregnuće ljudskog duha zarobljenog, kako Njegoš kaže, u "tjelesnoj tamnici", objašnjava autor. Skulptura u Zagrebu ostaje do 20. travnja nakon čega odlazi u Crnu Goru gdje će se 18. svibnja postaviti kao zajednički dar Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Dimitrija Popovića koji je hommage Njegošu upotpunio ciklusom radova "Misterijum luče mikrokozma " i pripovijetkom "Luča Njegoševe noći".

– Ciklus slika i crteža inspiriranih spjevom "Luča mikrokozma" likovna je transpozicija onih poetskih slika koje su na mene ostavile poseban dojam. U pripovijeci "Luča Njegoševe noći" pišem o njegovoj zanimljivoj i intrigantnoj osobnosti  kroz metaforičke scene mističnog spektakla koji se jedne noći odvija na Cetinju. U knjizi se govori o aspektu filozofsko-teološke, odnosno metafizičko-religijske misli slavnog spjeva.

Njegoš je rođen kao pjesnik, a stjecajem okolnosti postao je vladika. Među najljepšim erotskim pjesmama u doba romantizma nalaze se upravo njegove pjesme kao vladike crnogorskog – rekao je Dimitrije Popović koji o Njegošu promišlja još od ranog djetinjstva.

Vladikin grob na vrhu planine Lovćen vidio se s prozora Popovićeve rodne kuće, a interes za Njegoševo djelo razvija se u gimnazijskim danima, posebno za djelo Luče mikrokozma.

Ta je tematika autoru bila zanimljiva u literaturi i slikarstvu zbog odnosa Boga i Sotone, svjetla i mraka, dobra i zla, o padu čovjeka na zemlju i njegovu tragičnom osjećanju života.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018