Gradonačelnik Prijestonice Cetinje u Privrednoj komori Crne Gore predstavio povoljnosti za privrednike
26.03.2013


- Veoma složena socio ekonomska situacija nam ne daje za pravo da samo nijemo posmatramo ekonomska kretanja i očekujemo oporavak našeg grada. Naprotiv, takva situacija ukazuje na potrebu, odnosno neophodnost kreiranja javnih politika koje će biti podrška privrednicima, jer lokalne uprave danas, više nego ikad, svojim djelovanjem moraju opravdati ulogu pokretača ekonomskog razvoja, koji će doprinijeti podizanju nivoa životnog standarda građana – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Prisutni su upoznati i sa čitavim nizom mjera i aktivnostima koje je realizovala Prijestonica u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta na Cetinju:

- Identifikovali smo 3 ključna indikatora koja opredjeljuju mjesto odnosno lokaciju za realizaciju neke investicije. To se, između ostalog, odnosi na potrebu investitora za efikasnom lokalnom administracijom, lako dostupnim lokacijama za otpočinjanje biznisa, te konkurentnom fiskalnom politikom na lokalnom nivou. Navedeni indikatori su bili ključna smjernica za rad naše lokalne uprave u prethodnom periodu, čime smo kreirali veoma povoljan poslovni ambijent na Cetinju – istakao je u svom izlaganju Gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

Tokom sastanka, više riječi bilo je i o fiskalnim i finansijskim podsticajima koje nudi Prijestonica Cetinje. Gradonačelnik je informisao prisutne da paket stimulativnih mjera za investitore na Cetinje predstavlja simbiozu fiskalnih i finansijskih podsticaja, kako sa državnog tako i sa lokalnog nivoa. Riječ je o oslobađanju od plaćanja skoro svih lokalnih fiskaliteta na duži period, u zavisnosti od lokacije razvoja biznisa i broja novootvorenih radnih mijesta, ali i o finansijskoj participaciji Prijestonice Cetinje i do 3.000 eura po svakom novootvorenom radno mjestu.

Gradonačelnik Bogdanović je istakao da je Prijestonica, kroz navedene instrumente podrške investitorima, pokazala svoju iskrenu namjeru partnerskog odnosa sa privredom, te pozvao privrednike da, u slučaju povećanja kapaciteta i potrebe za širenjem svoje privredne djelatnosti, razmisle o Cetinju kao njihovoj investicionoj destinaciji.

- Da li već ove godine ili u postkriznom periodu koji nas očekuje, računajte na našu punu podršku i saradnju u svim projektima koje su u interesu crnogorske Prijestonice i njenih građana – zaključio je gradonačelnik Bogdanović. 

Članovi Odbora su konstatovali da je ovo jedan veoma dobar primjer koji treba biti smjernica i drugim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018