„Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju“: Održana prezentacija rezultata istraživanja
01.04.2013


Rezultate istraživanja predstavila je konsultantkinja UNDP-a na projektu „Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju“ Njegosava – Seja Vujanović. Ona je naglasila kako je istraživanje realizovano od 1. februara do 12. marta, te da je u pomenutom periodu anketirano 48 žena sa teritorije Prijestonice Cetinje.

- Od pomenutog broja, njih 28 je zaposleno ili se bave neformalnim biznisom. Sa gradskog područja, imali smo 31 učesnicu istraživanja, dok je njih deset sa ruralnog područja – naglasila je Vujanović.

Kako je naglašeno na današnjoj prezentaciji, žene su zainteresovane da budu registrovane kao preduzetnice, a za razvoj biznisa neophodna im je finansijska podrška. Najviše ispitanica, njih 17, zainteresovano je za proizvodnju i poljoprivredu, dok je po šest ispitanica iskazalo interesovanje za bavljenje ugostiteljstvom, odnosno drugim uslužnim djelatnostima. Učesnice istraživanja zainteresovane su i za djelovanje u sklopu geronto programa, brige o djeci sa smetnjama u razvoju, obrazovanja i trgovine. 

- Žene koje žele da pokrenu sopstveni biznis, najviše su zainteresovane za obuku iz oblasti uslova kreditiranja – rekla je ona.

Istraživanje čiji su rezultati predstavljeni danas, završni je dio prve faze projekta „Razvoj ženskog preduzetništva“. Pomenuti projekat realizuju Program rodne ravnopravnosti UNDP-a, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Prijestonica Cetinje.

Druga faza realizacije počeće tekućeg mjeseca, a podrazumijevaće obuku za opšte preduzetničke vještine, te obuku za specifične poslove, za koje su se opredijelile tokom istraživanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018