U Zagrebu upriličen "Omaž Njegošu"
05.04.2013

Događaju u glavnom gradu Republike Hrvatske, koji je izazvao izuzetnu pažnju javnosti, prisustvovali su brojni posjetioci, među kojima i ministri kulture Republike Hrvatske i Crne Gore Andrea Zlatar – Violić i Branislav Mićunović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

U sklopu izložbe, upriličene povodom 200 godina od rođenja crnogorskog vladara i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša, Dimitrije Popović predstavio je i svoju skulpturu „U čast Njegoševe misli“, koja će u maju biti postavljena na Cetinju.

Uz izložbu i prezentaciju skulpture Dimitrija Popovića, tokom događaja organizovanog u svijetlu značajnog jubileja, predstavljene su i knjige posvećene Njegoševoj ličnosti i djelu – „Njegoš i Hrvati“ (grupa autora), likovna monografija „Misterijum luče mikrokozma“ (D. Popović), te pripovjetka „Luča Njegoševe noći“ (D. Popović).

 

Tokom događaja, brojne goste u zagrebačkom muzeju pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović. On je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je glavni grad Republike Hrvatske domaćin skupa kojim se obilježavaju dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

- Ovaj značajan jubilej obilježiće godinu u našoj zemlji, a u segmentima proslave učestvovaće upravo i neki od umjetnika koji su večeras u Zagrebu predstavili svoje stvaralaštvo inspirisano Njegoševim likom i djelom. U prvom redu, treba pomenuti upravo našeg dragog prijatelja Dimitrija Popovića, koji će na svom rodnom Cetinju organizovati više događaja, a koji je upravo večeras premijerno predstavio skulpturu koju ćemo u maju postaviti u crnogorskoj Prijestonici – rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zahvalnost  Ministarstvu kulture u Vladi Republike Hrvatske, Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj, Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske na organizaciji događaja, koji – kako je kazao – ima izuzetan značaj, prije svega na planu kulturne prezentacije Crne Gore.

Ministarka kulture u Vladi Republike Hrvatske Andrea Zlatar – Violić naglasila je kako djelo Petra II Petrovića Njegoša, te njegova misao, i danas jesu inspiracija za nove generacije.

Obraćajući se prisutnima, ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović istakao je kako se Njegoševom „Lučom“ Dimitrije Popović, literarno i likovno, vratio svojoj Crnoj Gori i Cetinju.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sinoćnji događaj okarakterisao je kao veličanstveni omaž zagrebačkog Crnogorca i umjetnika međunarodnog ugleda Dimitrija Popovića, ali i kao veliku noć prijateljstva Republike Hrvatske i Crne Gore.

U sinoćnjem programu, uz Dimitrija Popovića, učestvovali su i Tugomir Lukšić, Iva Körbler, Predrag Matvejević, Tonko Maroević, Radomir Pavićević, Božo Rudež, Josip Silić i Goran Končar.

Podsjetimo, povodom obilježavanja dva vijeka od Njegoševog rođenja, na Cetinju će ove godine biti upriličen niz raznovrsnih događaja. 

Gradonačelnik Bogdanović danas će se sastati sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018